Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan en andel av enskild egendom ges till maka som gåva?

Hej! Jag äger ett hus vilket är min enskilda egendom. I gåvobrevet står inskrivet att jag "genom äktenskapsförord kan besluta att egendomen istället ska utgöra giftorättsgods". Vi (min fru och jag) vill att halva huset ska vara min enskilda egendom och halva huset hennes enskilda egendom, alltså jag ger henne halva huset. Är detta möjligt? Hur bär vi oss då åt?

Rådgivarens svar

2021-10-06

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vilka regler som kan bli aktuella för din situation och jag kommer sedan att avsluta med en sammanfattande rekommendation. De bestämmelser som kan bli tillämpliga finns främst i Jordabalken (JB) och i Äktenskapsbalken (ÄktB).

Enskild egendom genom gåva

Att egendom är föreskriven som enskild innebär att den är undantagen från en bodelning vid en eventuell skilsmässa mellan makar (10 kap 1 § ÄktB). Som utgångspunkt påverkar inte att egendomen är enskild innehavarens rätt att fritt förfoga över egendomen. Om gåvobrevet innehåller villkor i form av ett överlåtelseförbud kan egendomen dock inte överlåtas vidare. Överlåtelseförbudet innebär att det i gåvobrevet föreskrivits att gåvomottagaren inte kan överlåta egendomen. Rätten att förfoga över egendomen kan på detta sätt begränsas.

Andel av fastighet i gåva

För att en överlåtelse av en fastighet eller en del av en fastighet ska vara giltig som en gåva behöver ett gåvobrev upprättas. Gåvohandlingen visar att gåvan har givits samt vilka villkor som är förenade med överlåtelsen. Gåvobrevet behöver uppfylla samma formkrav som vid köp av en fastighet för att gåvan ska vara giltig (4 kap 29 § JB). Två av formkraven är att gåvobrevet ska upprättas skriftligen samt vara undertecknat av mottagaren av gåvan respektive givaren. I gåvobrevet behöver det vidare tydligt framgå vad det är som överlåts som gåva, vilken fastighet, samt hur stor andel. Det sista formkravet innebär att handlingen ska innehålla en överlåtelseförklaring där det beskrivs att givaren överlåter fastigheten eller del i fastigheten till gåvomottagaren (4 kap 1 § JB).

När ändringar görs i en fastighets ägande är det även viktigt att känna till att gåvomottagaren behöver ansöka om lagfart hos Lantmäteriet inom tre månader från att gåvobrevet har upprättats. Givarens namnteckning behöver vara bevittnad av två personer för att ansökan ska godkännas (20 kap 7 § JB). Innan ansökan om lagfart skickas till Lantmäteriet behöver dock gåvobrevet skickas in till Skatteverket i original för att registreras.

Äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord kan ingås inför ett äktenskap eller under äktenskapet. Genom att upprätta ett äktenskapsförord kan makarna ange vilken av deras egendom som ska vara enskild (7 kap 2 § ÄktB). Den egendom som görs enskild undantas från bodelning. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt behöver vissa formkrav beaktas. Äktenskapsförordet måste vara skriftligt, daterat och undertecknat av makarna eller det blivande makarna. För att äktenskapsförordet ska vara gällande behöver det sedan registreras hos Skatteverket (7 kap 3 § ÄktB).

Sammanfattning och rekommendation

Att egendom är föreskriven som enskild har enbart betydelse vid en eventuell bodelning. Det finns alltså en möjlighet att överlåta en andel i en fastighet till en maka även om fastigheten utgör enskild egendom under förutsättning att det inte föreligger ett överlåtelseförbud. För att en sådan överlåtelse ska vara giltig behöver ett gåvobrev upprättas enligt de ovan beskrivna formkraven. För att sedan göra egendomen enskild behöver gåvobrevet kompletteras med ett äktenskapsförord. I äktenskapsförordet kan det anges att gåvan ska utgöra enskild egendom och den kommer då undantas från en bodelning.

Vid upprättandet av gåvobrevet är det viktigt att det blir korrekt utformat för att gåvobrevet ska vara giltigt samt för att det inte ska uppkomma några oklarheter gällande överlåtelsen. När ett äktenskapsförord upprättas kan det även vara bra att ta hjälp för att säkerställa att allt blir korrekt. Hos Familjens Jurist kan ni enkelt upprätta ett gåvobrev och även upprätta ett äktenskapsförord online. Ni kan även kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist för att boka en tid och få hjälp att upprätta ett gåvobrev, äktenskapsförord eller för annan rådgivning.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar skulle uppkomma är du välkommen att återkomma med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.