Kan en BRF styrelse neka mig som brf medlem specificerat underlag,inte bara allmänt att priser höjts, för kommande höjning av hyra/avgift ?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om bostadsrättsföreningar. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i föreningslagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Kan en bostadsrättsförening neka mig underlag för kommande höjning av avgift?
Utgångspunkten är att bostadsrättsföreningen egna stadgar reglerar bostadsrättshavarens rätt. Enligt 3 kap. 2 § Föreningslagen följer att om det ska förekomma regelbundna avgifter till föreningen eller avgifter till föreningen som är beroende av särskilda avgiftsbeslut (medlemsavgifter), ska stadgarna innehålla en uppgift om medlemsavgifternas belopp eller de högsta belopp som avgifterna får bestämmas till. Om en styrelse vill höja en avgift och ändra föreningsstadgorna ska beslutet enligt 3 kap. 4 § fattas av föreningsstämman. Enligt 3 kap. 7 § p. d följer att beslut om ändring av stadgarna får inte tillämpas mot en medlem som inte har samtyckt till ändringen, om medlemmens skyldighet att betala insatser eller avgifter till föreningen ökas.
Enligt 6 kap. 29 § följer att om någon medlem begär det och styrelsen anser att det kan göras utan väsentlig skada för föreningen, ska styrelsen och den verkställande direktören vid föreningsstämman lämna upplysningar om:
Din situation
Utifrån din situation innebär detta att du som bostadsrättshavare har rätt att få underlag från styrelsen vid föreningsstämman om eventuell avgiftshöjning, om det kan göras utan väsentlig skada för föreningen. Föreningen kan i normala fall inte neka dig underlag för kommande höjning av avgift.
Sammanfattning och rekommendation
Sammantaget reglerar föreningens egna stadgar om medlemsavgiftens belopp. Om en styrelse vill höja en avgift ska detta ske genom en föreningsstämma. Om en medlem begär det ska styrelse lämna ut upplysningar om förhållande som kan inverka bedömningen av ett ärende på stämman eller föreningens ekonomiska situation.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och ge dig rådgivning kring bodelningsfrågor. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.