Hej. Har fått en offert av snickare som jag skrivit under och arbetet är påbörjat. Påskrivet 2020-11-01. Utan slutdatum. Enligt Hantverkaren så har priset på material skjutit i höjden vilket enligt honom gör så att hela bygget drar iväg i pris. Offerten är påskriven med en summa på 620000:-. Enligt mig får hantverkaren stå för att arbetet genomförs enligt kontraktet. Allt material är specat på varenda grej. Lånet är den summa vi har råd med +15. Materialet kostar ju vad det kostar men då lär ju deras timmar justeras så att summan när allt är klart hamnar rätt? Eller har jag fel?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om konsumenträtt, och det rör sig om en tjänst. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen konsumenttjänstlagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Konsumenttjänstlagen (KtjL) är tillämplig när en näringsidkare utför en tjänst, exempelvis arbete på fast egendom som byggnader, åt en konsument. Denna lag är tvingande till konsumentens fördel och lagen sätter gränsen för hur "låga" villkoren kan vara för en konsument.
Offert
En offert kan ses som ett anbud från hantverkarens sida för att utföra det arbete som efterfrågas. Om konsumenten väljer att acceptera anbudet blir offerten det avtalade priset, om ett fast pris har avtalats. Om det istället rör sig om en "ungefärlig prisuppgift" får näringsidkaren inte överskrida det ungefärliga priset med mer än 15 % (36 § KtjL).
Hantverkarens underrättelseskyldighet
Saker och ting kan självklart ske under arbetets gång, som kan göra att priset kan drivas upp för arbetet. Om hantverkaren upptäcker att priset kan komma att bli betydligt högre än vad som är avtalat med konsumenten måste hantverkaren underrätta konsumenten om detta. Hantverkaren måste då be konsumenten om vidare anvisningar om hur arbetet ska fortsätta (6 § KtjL). En riktpunkt för hur mycket "betydligt högre" är är samma 15 %-gräns som vid ungefärlig prisuppgift.
Om hantverkaren åsidosätter sin underrättelseskyldighet, och konsumenten förmodligen hade valt att avbeställa tjänsten om informationen hade kommit fram, har inte hantverkaren rätt till mer pengar än om konsumenten hade valt att avbeställa tjänsten (7 § KtjL). Om konsumenten hade valt att avbeställa tjänsten i detta läge måste också konsumenten bevisa att så var fallet.
Ett tillfälle där hantverkaren kan begära pristillägg är om du som kund har orsakat att arbetet blivit dyrare, och att hantverkaren i sådant fall inte kunnat förutse det (38 § KtjL). Hantverkaren kan också komma att ha rätt till prisuppgift vid "nödvändiga tilläggsarbeten enligt 8 §.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Prishöjningen beror i det här fallet inte på att du som konsument gjort något så att priset höjs, och inte heller p.g.a. ett nödvändigt tilläggsarbete. Därför kan inte 8 § eller 38 § KtjL bli tillämpliga.
Det framgår inte av din fråga om priset du anger är ett fast pris eller om det är en s.k. ungefärlig prisuppgift i offerten. Om det skulle vara en ungefärlig prisuppgift kan hantverkaren ha rätt till att lägga på 15 % på priset.
Om det skulle visa sig att det är ett fast pris är mitt svar i sådana fall att avtal ska hållas, och hantverkaren får också stå för det ni avtalat om. Detta även särskilt eftersom konsumenttjänstlagen är tvingande till konsumentens fördel.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om hantverkaren kan ta högre betalt än er avtalade offert och min rekommendation till dig blir därför att först och främst se vad offerten säger, om det är fast pris eller om det är en ungefärlig prisuppgift. Om det är en ungefärlig prisuppgift kan hantverkaren lägga på upp till 15 % av vad som står i offerten. Om det är fast pris ska också avtalet hållas. Jag skulle även se vilka andra villkor som står i offerten.
Om du vill ha vidare hjälp kan jag rekommendera dig att höra av dig till någon organisation som erbjuder oberoende stöd till konsumenter. Du kan särskilt höra av dig till dessa om det skulle dyka upp någon ytterligare situation, exempelvis om arbetet nu kommer att bli försenat eller liknande.
Du kan också alternativt prata med en jurist hos oss på Familjens Jurist, som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.