Hej! Jag och min fru äger tillsammans ett småhus sen många år. Dock har jag 60% och hon 40%. Då hon investerat mer pengar än mig i huset under åren så önskar vi att det blir 50/50. Spelar detta egentligen någon roll? Har hört att är vi gifta är det automatiskt 50/50? Och skulle det då bli förknippat med kostnader att ändra? Mvh
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Samägande
Att samäga ett hus innebär att båda ägarnas samtycke krävs för att vidta åtgärd kring husets förvaltning, enligt 2 § lag om samäganderätt. Men normalt spelar det ingen roll vem av makarna som äger vad. En situation då det kan bli aktuellt är hur man får räkna av sina skulder mot den skuldbelagda egendomen, vid en eventuell skilsmässa.
Att man är gifta påverkar inte äganderätten på ett hus men vid en eventuell skilsmässa eller ett dödsfall ska allt som är giftorättsgods delas lika mellan makarna, om inget annat framgår av ett äktenskapsförord.
Ändra ägandeförhållandet av en fastighet
Det finns ett antal metoder för att ändra äganderätten på en fastighet: köp, gåva eller bodelning. Vid ett regelrätt köp måste ett köpeavtal upprättas och skrivas under samt en betalning måste erläggas. Vid gåva ska ingen ersättning erläggas men vissa formkrav måste fortfarande uppfyllas. En bodelning kan göras även utan att en skilsmässa sker, det är ett sätt för makar att fördela egendom mellan sig.
Fastighet som gåva
När man ger bort en fastighet som en gåva krävs att man uppfyller vissa formkrav för att gåvan ska vara giltig. Vid gåva av fastighet gäller samma formkrav som vid köp av en fastighet, se 4 kap 29 § jordabalken. Detta innebär att man måste upprätta en skriftlig handling om givandet av gåvan samt att både gåvogivaren och gåvotagaren måste underteckna handlingen, enligt 4 kap 1 § jordabalken. Den skriftliga handlingen ska även tydligt specificera vilken fastighet det rör sig om, hur stor andel som ska ges i gåva samt innehålla en överlåtelseförklaring, alltså en förklaring om att gåvogivaren överlåter fastigheten till gåvotagaren.
Vill gåvotagaren kunna ansöka om lagfart på fastigheten krävs det även att två personer har bevittnat undertecknandet av gåvobrevet. Lagfarten ska sökas inom tre månader efter att gåvobrevet upprättats, se 20 kap 2 § jordabalken, det görs hos Lantmäteriet.
Din situation och sammanfattning
Sammanfattningsvis, som du nämner, det är inte så att äganderätten automatiskt blir 50/50 vid en bodelning för att ni är gifta, men vid en bodelning skulle huset ingå och alltså värdet delas lika. Men skulle ni trots allt vilja ändra så att äganderätten är 50/50 på huset finns det olika alternativ, möjligtvis är gåva det bästa för er då jag förstår att ni inte vill att någon ersättning ska utgå utan endast ändra äganderätten. Kostnaden som kan uppstå i sådana fall är expeditionsavgiften för att söka lagfart och eventuellt för att upprätta ett gåvobrev om ni använder er av professionell hjälp.
Rekommendation
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid
Bestämmer ni er för att skriva ett gåvobrev kan ni även använda er av vår onlinetjänst som ni hittar här.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.