Hej.
Om du har blivit beviljad en hyresrätt, när du har ett privatägt hus, kan hyresvärden då kräva att du måste sälja huset för att få lov till lägenhetsbyte till annan hyresvärd?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om rätten till en hyreslägenhet vid ägande av annan bostad. Jag kommer därför att gå igenom hur lagen ser på situationen, reda ut regeln i hyreslagen i jordabalken (JB), förklara vad som gäller i din situation och sen avsluta med en rekommendation.
Regler om hyreslägenheter
Det finns ingen regel i lag som uttryckligen meddelar att du inte får hyra en lägenhet om du äger en annan bostad. I stället är det upp till varje hyresvärd att avgöra under vilka förutsättningar nya hyresgäster ska godkännas.
Numera är det vanligt att många hyresvärdar uppställer krav på och kräver intyg på att tidigare ägd bostad är såld. Detta beror på den bostadsbrist som framför allt finns i många större städer och för att man vill motverka vidareuthyrning och tomma bostäder.
Ibland görs undantag om den ägda bostaden är ett fritidshus eller ligger på annan ort. Utgångspunkten är dock ofta att den som tilldelas ett hyreskontrakt ska ha behov av lägenheten eftersom hyresvärden annars kan säga upp kontraktet.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Vid bedömningen om behov av hyreslägenheten finns görs en intresseavvägning mellan hyresgästens intresse av att behålla lägenheten gentemot hyresvärdens intresse av att disponera lägenheten. Regeln som hyresvärden troligtvis hänvisar till är 12 kap 46 § 10 p JB.
Om hyresvärden kan visa att någon med behov ska få ta över bostaden, och att du inte anses ha det behovet, kan denna anses ha ett sakligt skäl till att säga upp dig som hyresgäst. För din rätt att behålla hyreslägenheten krävs då att du har ett skyddsvärt intresse i att behålla lägenheten. Det kan handla om att du kan bevisa att du behöver lägenheten för att den ligger i anslutning till ett arbete eller att du har barn boende hos dig som går i skolan i området till exempel. Dessutom kan frågan om varför du äger ett hus komma upp och behöva besvaras.
Ifall din hyresvärd säger upp dig på grund av att du inte anses ha behov av bostaden har hyresvärden en skyldighet att ta tvisten vidare till hyresnämnden inom en månad efter hyrestidens utgång (12 kap 49 § JB). Detta ska framgå i den skriftliga uppsägningen för att denna ska vara giltig.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om en hyresvärd kan uppställa ett försäljningskrav på en ägd bostad inför uthyrning av en hyreslägenhet. För att summera svaret kan en hyresvärd kräva att en privat bostad säljs, även om samma hyresvärd vid ett tidigare skede haft andra villkor. Ifall tvist uppstår kan du vända dig till hyresnämnden för att få chansen att bevisa ditt behov av bostaden.
Om du vill få ytterligare stöd i processen rekommenderar jag dig att anlita en jurist. Du kan boka tid med en jurist på Familjens Jurist genom att följa länken.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.