Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan man folkbokföra sig som inneboende?

Hejsan! Folkbokföra sig som inneboende hos min kompis bostadsrätt. Hon påstod att jag inte skulle kunna folkbokföra mig där, stämmer det? Jag kommer att bo mestadels i lägenheten då hon kommer att pendla.

Rådgivarens svar

2022-03-23

Hej och tack för att du använder dig av Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller. Jag kommer först att redogöra för var man ska vara folkbokförd. Därefter följer en redogörelse för en möjlig anledning till din kompis uppfattning. Avslutningsvis följer en sammanfattning samt en rekommendation. 

Var ska man vara folkbokförd?

Eftersom folkbokföringen är avgörande för till exempel var man ska betala skatt, var man ska rösta och andra viktiga saker, är det viktigt att vara folkbokförd på rätt plats. En person ska vara folkbokförd där hen anses som bosatt, 6 § folkbokföringslagen. En person anses bosatt på den plats där hen regelmässigt tillbringar sin dygnsvila, 7 § 1 st. folkbokföringslagen. En person ska anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila på en plats där hen under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en gång i veckan, eller i samma omfattning men med annan förläggning i tiden, 7 § 2 st. folkbokföringslagen

Mot bakgrund av det sagda kan en person anses bosatt på mer än ett ställe. Var hen då ska folkbokföra sig får avgöras av en så kallad hemvistbedömning. Där kollar man på samtliga omständigheter. Särskilt viktiga omständigheter att undersöka är var personen har sin familj, sitt arbete och hur fördelningen kring hur många övernattningar personen spenderar i respektive lägenhet ser ut.

Om man, på förhand bestämd tid, tillbringar högst ett år på annat ställe än där man har sitt boende eller egentliga hemvist, ska detta inte leda till ändrad bosättning, 8 § folkbokföringslagen.

Felaktig folkbokföring

Det är brottsligt att inte folkbokföra sig på sin rätta adress. En person som lämnar oriktig uppgift till grund för beslut om folkbokföring, eller inte fullgör sin anmälningsskyldighet som föreskrivs i 25-27 §§ i folkbokföringslagen, kan bli dömd för folkbokföringsbrott, 42 § folkbokföringslagen.

Skäl för att som inneboende inte ändra sin folkbokföring

Ett skäl till att inte folkbokföra sig hos en person man är inneboende hos är att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen kan börja ana att personen man är inneboende hos i själva verket hyr ut lägenheten utan samtycke.

För att hyra ut en lägenhet i andra hand krävs tillåtelse från bostadsrättsföreningen, se 7 kap. 10 § bostadrättslagen. För att det inte ska krävas tillstånd behöver innehavaren av lägenheten, den man är inneboende hos, använda lägenheten som sin fasta bostad eller som ett nödvändigt bostadskomplement. Med nödvändigt bostadskomplement avses en bostad som behövs för till exempel arbete eller studier och används för övernattning 2-3 dagar i veckan eller 80-100 dagar per år. Kommer personen inte övernatta i den utsträckningen är man inte inneboende utan hyresgäst.

Eftersom otillåten andrahandsupplåtelse är grund för förverkande, se 7 kap. 18 § 2 p. bostadsrättslagen, kanske en person inte vill ta risken med att sin kompis folkbokför sig där, om det är gränsfall om man kommer att bo där i tillräcklig omfattning.

Sammanfattning och rekommendation

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det inte finns några hinder för dig att folkbokföra dig hos din kompis om det är där du ska bo. En möjlig anledning till din kompis uppfattning är att hon inte vill att du folkbokför dig där om hon inte ska bo där i särskilt stor omfattning.

Jag rekommenderar dig först och främst att vara folkbokförd korrekt. Vill du läsa mer om folkbokföring och dina skyldigheter kan du göra det på Skatteverkets hemsida. Jag rekommenderar dig vidare att fundera på om du är att se som inneboende eller andrahandshyresgäst. Om du i själva verket är andrahandshyresgäst rekommenderar jag er att ansöka om bostadsrättsföreningens samtycke. Eftersom din vän pendlar är det möjligt att hon har starka skäl att hyra ut.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga. Uppstår någon ytterligare fråga eller fundering är du varmt välkommen att ställa en ny.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.