Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan man överlåta ett hyreskontrakt till en närstående?

Hej! Jag undrar om det går att överlåta en förstahandskontrakt från mor till dotter om man bott tillsammans under en längre tid men varit folkbokförd på samma adress några månader? Finns det några undantagsregler i jordabalken?

Rådgivarens svar

2022-01-13

Hej och tack för din fråga! Eftersom din fråga rör bostadshyra kommer jag att använda mig av 12 kap. jordabalken, även kallad hyreslagen, vid mitt svar. Jag kommer inledningsvis att redogöra för möjligheten att överlåta ett hyreskontrakt till en närstående. Därefter följer en sammanfattning och rekommendation. 

Förutsättningar för att överlåta till en närstående

Om en hyresvärd inte frivilligt går med på att hyresgästen får överlåta sin hyresrätt till en närstående finns det en möjlighet att ansöka om tillstånd hos hyresnämnden, 12 kap. 34 § jordabalken. Sådant tillstånd kräver:

  • Att hyresgästen (den som står på kontraktet) ska avse att själv flytta från lägenheten.
  • Att den som tar över hyresrätten ska vara närstående till hyresgästen.
  • Att hyresgästen och den närstående har sammanbott med varandra.
  • Att sammanboendet har varit varaktigt.
  • Att hyresvärden skäligen kan nöja sig med den som vill överta hyresrätten.

Med närstående avses enligt förarbetena bland annat föräldrar, barn, syskon, sambor och andra som på grund av särskilda omständigheter står hyresgästen nära. För att ett sammanboende ska anses föreligga krävs att man har delat hushåll och haft en verklig boendegemenskap. Vid denna bedömning kan man ta hänsyn till om parterna umgås och tillbringar sina måltider tillsammans samt om de delar på hushållssysslor och boendekostnader. Det finns ingen fast gräns på vad som ska anses varaktigt men av praxis kan man utläsa att man godtagit ett sammanboende på cirka tre år. Sammanboendet behöver inte skett i den specifika lägenheten, utan gemensamt boende i tidigare hushåll kan räknas in. Folkbokföringen är inte avgörande vid bedömning av sammanboendet eller varaktigheten. Den kan dock vara viktig ur bevishänseende.

Det sista kriteriet, att hyresvärden skäligen ska nöja sig med den nya hyresgästen, tar främst sikte på dennes möjlighet att klara av hyran. Även vilja och förmåga att uppfylla sina förpliktelser enligt hyresavtalet, till exempel att inte störa grannar, kan vägas in här. Denna bedömning är objektiv och görs i slutändan av hyresnämnden.

Sammanfattning och rekommendation

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns en möjlighet att överlåta ett hyreskontrakt till närstående enligt en undantagsregel i jordabalken. Den regeln kräver dock att ovan fem kriterier är uppfyllda samt att en ansökan görs hos hyresnämnden.

Om ni vill överlåta ett hyreskontrakt, råder jag er att i första hand ansöka om detta hos hyresvärden. Ansökan ska då göras av den som står på hyreskontraktet, det vill säga den som vill överlåta hyresrätten. Om hyresvärden skulle neka till överlåtelsen kan ni ansöka om att få överlåta hos hyresnämnden. I detta fall kan det vara bra att få sina utsikter till framgång bedömda av en jurist. I så fall rekommenderar jag er att boka en tid med en jurist, vilket ni kan göra här.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om det skulle uppstå ytterligare frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.