Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan man reklamera fastighet med invasiv art i trädgården?

Hej! Vi köpte ett hus i för ett år sedan och besiktning genomfördes av tredje part. När vi flyttade in i början av sommaren så upptäckte vi att det växer Parkslide på tomten, en extremt besvärlig och invasiv art. Nu är vi oroliga över att detta ska sprida sig nära fasaden samt till grannarnas fastigheter och orsaka skada. Vi känner att detta bör rimligtvis hamna inom dolda fel då vi ej hade någon möjlighet att upptäcka detta innan köpet (besiktning gjordes på vintern med en massa snö på marken), samt att det är en sådan ovanlig invasiv art i området att det ej kunde förväntas växa på vår fastighet. Vi fick heller ingen som helst information om vad som växte eller var planterat på tomten innan köp. Vad bör/kan vi göra?

Rådgivarens svar

2022-07-21

Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen! Nedan kommer jag först allmänt redogöra för vad som gäller när en fastighet är behäftad med fel, vilket regleras i jordabalkens (JB) kapitel 4. Därefter kommer jag tillämpa detta på er situation och komma med en rekommendation på framtida tillvägagångssätt. 


Vad är ett fel i fastighet?

En fastighet anses behäftad med fel om fastigheten inte överensstämmer med vad som följer av avtalet eller om den annars avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet (4:19 JB).  Det är inte bara det som uttryckligen står i avtalet som avgör huruvida fastigheten överensstämmer eller inte. Även sådan information som har lämnats under förhandlingar samt i annonser ingår i "vad som följer av avtalet". 

Vad säljaren med fog kunnat förutsätta är en objektiv bedömning som baseras på vad som är en normal standard på en fastighet. Bedömningen varierar beroende på fastighetens ålder, skick och liknande. Ju äldre fastighet desto färre felaktigheter medför felansvar. 


Köparens undersökningsplikt

Köpare har inte rätt att åberopa sådana fel som köparen borde ha upptäckt vid undersökning (4:19 st 2 JB). Även undersökningsplikten är beroende av fastighetens skick samt andra omständigheter vid köpet. Säljaren ansvarar alltså för så kallade ”dolda fel” medan köparen ansvarar för sådana som en erfaren lekman (oftast en besiktningsman) kunnat upptäcka vid undersökning. Även sådana utrymmen som kan anses svåråtkomliga kan omfattas av undersökningsplikten. Normalt sätt behöver inte väggar eller liknande rivas eller grävning i mark krävas för att undersökningsplikten ska anses uppfylld. 

Det finns rättsfall som tyder på att snö inte kan anses vara ett hinder för att undersöka ett utrymme (NJA 1998 s 407). 

 

Kan en invasiv art anses vara ett fel i fastighet?

I de flesta fall regleras inte förekomsten av invasiva arter eller ogräs i köpeavtalet även om det finns fall då det är en punkt i besiktningsprotokollet. Man får därför oftast göra bedömningen utifrån vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Den bedömningen påverkas av flera faktorer så som hur vanligt förekomsten av den invasiva arten är i området samt hur stora problem den invasiva arten kan skapa. Det är alltså möjligt att en invasiv art kan anses vara fel i fastighet. 


Er situation 

För att svara på er fråga är det möjligt att parkslide kan anses vara ett fel i fastigheten med tanke på hur ovanlig arten är i Sverige samt de stora skador arten kan medföra. Att det har legat snö i trädgården är i och för sig inte skäl nog att inte undersöka trädgården. Emellertid är parkslide relativt svår att upptäcka på vinterhalvåret då den bara blommar på sommaren. Detta kan medföra att det faktiskt anses vara ett dolt fel. Om säljaren kände till förekomsten av parkslide kan förekomsten även omfattas av säljarens upplysningsplikt. 

Självklart påverkas bedömningen rörande fel i fastighet av flera faktorer varför jag inte kan ge ett helt riktigt svar. Ifall växten exempelvis är så stor att den faktiskt gick att upptäcka påverkas bedömningen. 

Rekommendation

Då ni har upptäckt ett fel i fastigheten är min rekommendation att reklamera till säljaren, då detta måste ske inom skälig tid (4:19a JB). Om det är fråga om ett dolt fel kan ni ha rätt till prisavdrag eller tillochmed rätt att häva köpet (4:12 JB). Prisavdraget ska motsvara skillnaden i fastighetens värde i felaktigt respektive felfritt skick. 

Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Har ni några fler frågor är det bara att återkomma. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.