Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan man säga upp lokalen pga bristande uppvärmning?

Hej!
Mitt handelsbolag hyr en lokal av ett företag. I kontraktet står det att hyresvärden ska tillhandahålla el och värme. Men bara att vi ska betala för el. Dvs att värme ska ingå.
Men det finns ingen värme, i vinter har vi haft max 3 grader inomhus. Vi har fått ha på elfläktar som kostat oss 6-7 tusen i månaden.
Är detta är skäl för oss att säga upp lokalen i förtid?
 

Rådgivarens svar

2019-05-08

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt för det sena svaret. Nedan går jag igenom din situation utifrån den sk hyreslagen (jordabalken 12 kap).

 

Standard i lokal

Till skillnad från bostadslägenheter så kan standarden i just lokaler avtalas lite hursomhelst, det finns alltså inte samma lägsta standard som för bostäder (12 kap 9 §). Om det står i ert hyresavtal att värme ska ingå är det detta som gäller.

 

Uppsägning

När det gäller en lokal, dvs inte en bostadslägenhet, så är uppsägningstiden nio månader (12 kap 4 §). Om hyreskontraktet är på bestämd tid och ni önskar säga upp det i förväg är avgörande hur lång tid ni hyrt. Du nämner att ni haft lokalen över vintern och om man hyrt lokalen längre än nio månader är också uppsägningstiden nio månader (dock kortare om kortare hyrestid).

Det finns vissa situationer där ett hyresavtal kan sägas upp och upphöra gälla genast (12 kap 6 §). Så är bland annat fallet om hinder eller men uppstår utan att hyresgästen är vållande (12 kap 16 § punkt 3). I ert fall bör ni därför argumentera för att den låga temperaturen är ett sådant hinder/men som avses i paragrafen och att detta utgör grund för omedelbar uppsägning. Det krävs att hyresgästen i dessa fall uppmanat hyresvärden att åtgärda bristen innan hinder/men används som uppsägningsgrund. Det finns tyvärr praxis (tidigare fall) som visat att brist i befintlig uppvärmning som lett till högre boendekostnad inte anses utgöra sådant hinder/men. Eftersom värmen i ert fall varit i princip obefintlig bör man kunna argumentera för att trots allt utgör sådant hinder/men som avses.

 

Allmänna principer

Även om hinder/men inte anses föreligga så har hyresvärden brutit mot kontraktet och därmed begått sk kontraktsbrott/avtalsbrott, vilket i sin tur kan ge er rätten att häva avtalet. Ni kan då även kräva skadestånd för den skada ni lidit av hyresvärdens avtalsbrott. Grunden för detta är allmänna principer och står inte uttryckligen i lagtext. Om ni är intresserad av att ta reda på mer om detta bör ni ta kontakt med en jurist som kan sätta sig in i ert ärende till fullo. Vi erbjuder bland annat rådgivning över telefon (Familjens Jurist Digital) samt på kontor, se länk till våra tjänster HÄR.

 

Sammanfattning

Ni kan säga upp hyresavtalet på grund av hinder/men om ni anser att det stämmer in på er situation. Det kan även vara möjligt att angripa ert hyreskontrakt med allmänna principer men det är något som kräver en vidare utredning av jurist. För att komma i kontakt med en jurist finns länk HÄR.

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.