Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan min dotter stå som ägare till lägenheten?

Hej! Om jag köper en bostadsrätt till min dotter. Kan hon stå med som ägare på den? Min dotter sa att hon skulle kunna stå med på 10% av den. Stämmer det?

Rådgivarens svar

2021-10-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Regler om bostadsrätter återfinns i bostadsrättslagen (BRL), se lagen här.

Det går absolut att två personer äger en bostadsrätt samtidigt. Det som händer då är helt enkelt att ni samäger andelarna i bostadsrättsföreningen. Ni blir däremot inte automatiskt medlemmar, utan för att bli medlemmar i föreningen måste ni ansöka om medlemskap. Ansökning om medlemskap prövas av styrelsen i föreningen, se 2 kap. 1 § BRL

Eftersom det är du som kommer köpa lägenheten kommer du alltså också äga den. Det innebär att det är du som kommer ansöka om medlemsskap i bostadsrättsföreningen. För att din dotter ska kunna bo i lägenheten (utan dig), utan att det ska vara fråga om andrahandsuthyrning krävs det att hon står med som ägare. I de flesta föreningar krävs det en ägandeandel om 10 % för att båda personerna ska kunna vara medlemmar.

Om din dotter inte äger lägenheten eller är medlem i föreningen så måste du ansöka om andrahandsuthyrning hos styrelsen i din bostadsrättsförening. En sådan uthyrning kan förenas med avgift och det kan också vara så att ansökan på uthyrning avslås. Det är därför bäst att din dotter står med som ägare för lägenheten samt ansöker om medlemsskap i föreningen. Observera att det är viktigt att kolla i föreningens stadgar hur stor ägandeandel föreningen kräver.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att ställa en ny fråga.

Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.