Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan min granne hyra ut sin villa hur som helst till störande gäster?

Hej, jag är i behov av tips kring nedan. Jag och min familj har för ca 1 år sedan flyttat till ett nybyggt hus. Grannar som bor i småhus/friståendehus / villa (vid sidan om oss) hyr ut detta året runt till polska arbetare som är störiga, dricker, slåss och högljudda. De "byts ut" regelbundet och kan säkert vara mellan 5-10st /per period i huset. Väldigt ovårdat omkring i trädgården, huset slitet och smutsigt, oklart ifall ohyra finns. De som hyr ut (verkar ha gjort det i flera år) ger oss ingen respons. Andra grannar störs också. Har ni tips hur vi anonymt kan går till väga? Vi är rädda att anmäla utan anonymitet och även att ge detaljer som kan knyta oss an dessa störiga inhyrda grannar. Ska man vända sig till kommunen? Polisen? Annat? Finns det ngn bra hemsida med regler kring uthyrning av villa/småhus? Finns det ngt sätt man kan få stopp på denna sorts uthyrning. Kan man ha "vandringshem/hotellverksamhet" helt lagligt när man har villa/småhus? STORT tack för tips och råd.

Rådgivarens svar

2022-08-03

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga kan komma att beröra flera olika lagar, vilket kan ge olika handlingsalternativ. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i jordabalken, miljöbalken, plan- och bygglagen och lag om hotell- och pensionatrörelse och försöka att någorlunda sammanfatta vad dessa lagar säger om din situation för att sedan avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Jag börjar med att informera om att en fastighetsägare har större frihet till hur dennes fastighet kan användas, till skillnad från någon som bor i bostadsrätt/hyresrätt.

Jordabalken (JB)

Enligt 3 kap. 1 § JB ska var och en som nyttjar sin egen eller annans fasta egendom (t.ex. en villa) ta skälig hänsyn till omgivningen. Ansvaret vilar därmed inte bara på fastighetsägaren, utan även den som nyttjar fastighetsägarens egendom. Det är däremot lite oklart i vilken mån fastighetsägaren kan stå till ansvar om det inte är denne som orsakar skada/störande beteende. För att förstå "skälig hänsyn" görs en avvägning mellan intresset hos den som nyttjar fastigheten och omgivningens intresse. Här kan bl.a. miljöbalken ge ledning, se nedan. Bryter fastighetsägaren mot detta kan man föra talan på denna grund i allmän domstol.

Miljöbalken (MB)

Enligt 32 kap. 3 § betraktas buller från grannfastigheter som en störning. Den som upplever denna typ av störningar kan begära skadestånd. Bullret ska då ha orsakat någon typ av personskada och ska ha orsakats antingen med uppsåt eller genom vårdslöshet. Alltså ska grannen antingen haft uppsåt att skada dig eller åtminstone varit vårdslös genom uthyrningen. Personskada kan bl.a. vara att man drabbats av sömnsvårigheter.

Olägenheter p.g.a. buller och nedskräpning hanteras av den kommunala miljönämnden som kan förelägga fastighetsägaren att upphöra med störande verksamhet, och kan också kombineras med vite.

Plan- och bygglagen

Enligt 9 kap. 2 § krävs bygglov för att ändra användningen av en byggnad som tas i anspråk för ett väsentligen annat ändamål än det som byggnaden senast använts för. Om det kan anses att byggnaden är till för hotell- och pensionatrörelse, och inte ett hus för bostadsändamål, eller liknande kan byggnadsnämnden i din kommun komma att förelägga fastighetsägaren att vid vite upphöra med verksamheten, se 11 kap. 20 §, 11 kap. 32 a § och 11 kap. 37 §.

Vidare framgår det av 8 kap. 15 § att tomt ska hållas i vårdat skick så att risk för olycksfall begränsas och att det inte ska uppkomma betydande olägenhet för omgivningen eller trafiken. "Betydande" ska här tolkas som att tomten ska vara väldigt ovårdad. Här kan du kontakta byggnadsnämnden för att be dem göra en tillsyn, där de i bästa fall kan ge ett föreläggande om att städa, men det är väldigt högt ställda krav för att kommunen ska ingripa.

Lag om hotell- och pensionatrörelse

Denna lag tillämpas vid tillhandahållandet av tillfällig bostad inom yrkesmässig verksamhet enligt 1 §. Av förarbeten till lagen undantas semesterhem för företags anställda. Enligt 2 § ska tillstånd ges av Polismyndigheten om hotell- eller pensionatrörelsen är avsedd för att samtidigt ha minst nio gäster eller som omfattar minst fem gästrum. Tillstånd ges om det inte finns anledning att anta så att fara för allmän ordning och säkerhet uppkommer.

Vad som räknas som hotellverksamhet är idag dock ställt tämligen högt, vilket kan göra det svårt att anse att det ska räknas som en hotell-/pensionatverksamhet.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Som du ser finns det ett flertal lagrum som kan komma att aktualiseras i ditt fall. Om du vill ta det upp i domstol kan du antingen välja att gå på jordabalkens reglering och mena på att fastighetsägaren inte tar skälig hänsyn till omgivningen. Alternativt kan du se till miljöbalkens regler. Plan- och byggnadslagen har dock mer passande regler för din situation, eftersom du vill hålla dig så anonym som möjligt och förmodligen inte vill driva det i domstol. Du kan då kontakta din kommun och anmäla och be dem göra en tillsyn. I bästa fall kan de då antingen mena att fastighetsägaren måste städa upp och att ägaren behöver bygglov för det nya ändamålet för villan. Notera dock att det ofta är högt ställda krav för att kommunen ska ingripa, men det är värt ett försök.

En annan tanke, som en sidoparantes, är om du och dina grannar tillhör en samfällighetsförening där ni kan lyfta frågor på föreningsstämman eller vända er till styrelsen.

Gällande om det finns en bra hemsida för att hyra ut småhus/villa hittade jag tyvärr inte någon. Däremot kan jag rekommendera olika intresseorganisationer för villaägare som ofta skriver om liknande situationer.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om din granne kan bedriva en hyresverksamhet hur som helst och om det är okej om det skapar olägenheter med oljud och nedskräpning och min rekommendation till dig blir därför att, med tanke på dina önskemål, höra av dig till kommunen. Det finns många lagrum du kan lyfta fram som grund till kommunen, exempelvis att det möjligtvis behövs bygglov för verksamheten eller att tomten inte hålls i vårdat skick.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga och att du känner dig trygg med vilka handlingsalternativ du har. Tveka annars inte att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.