Kan styrelsen i en brf själva besluta om ”extra ersättning” till styrelsens medlemmar utan att blanda in föreningsstämman?
Hej, tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Jag kommer först redogöra för reglerna kring styrelsen och ersättning och sedan vad som gäller mer specifikt i ditt fall. Reglerna jag hänvisar till är hämtade ur lagen om ekonomiska föreningar (EFL). En bostadsrättsförening är nämligen en form av ekonomisk förening.
Styrelsemedlemmars arvode
Generellt kan sägas att det inte finns några regler i lagstiftningen om styrelseledamöters rätt till ersättning för styrelsearbetet. Om styrelseuppdraget ska generera ersättning bestäms det på en föreningsstämma. Stämmobeslutet kan antingen innebära beslut om ersättning till var och en eller avse ett gemensamt belopp för hela styrelsen som styrelsen själv fördelar, om det framgår av stadgarna (7 kap 26 § EFL).
Lagen innehåller alltså ingen bestämmelser om hur eller hur mycket som ska fördelas. Det kan dock vara reglerat i stadgarna.
Kan man besluta om arvode till sig själv?
Det finns också regler om jäv för styrelseledamöter. Det innebär att en ledamot inte får besluta i en fråga som rör avtal mellan denna själv och föreningen. Att besluta om en sådan extraersättning kan vara en sådan fråga då styrelseledamoten drar fördel på bekostnad av föreningen (6 kap 37 § EFL).
Vad gäller för er?
För att ta reda på om beslutet är korrekt fattat bör ni kontrollera stadgarna och vad som gäller i ert fall. Generellt kan sägas att det inte finns något uttryckligt hinder mot att styrelsen fattar beslut om ersättning. Stämman är dock det högst beslutande organet i föreningen vilket gör att stämman kan bestämma lägre eller ingen ersättning alls.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om fler funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma med en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.