Hej, Vi har precis köpt en bostadsrätt. Dagen innan vi flyttar in inser vi att säljarna inte tömt förrådet. När vi påpekar detta (dagen innan tillträde) säger de att det inte är deras grejer utan att någon annan måste ha tagit förrådet i anspråk. Vad gäller nu? Kan vi kräva att säljarna ansvarar för att tömma förrådet då det annars kan ses som ett avtalsbrott enligt köpekontraktet? Kan låset på förrådet klippas upp och det tömmas eller kommer det att klassas som egenmäktigt förfarande?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för det rättsläge som gäller i ditt beskrivna fall.
Förråd som olovligen tagits i anspråk
Omärkt förråd
Det är inte ovanligt att omärkta förråd tas i anspråk i en bostadsrättsförening, vilket kan vålla problem. Även märkta förråd kan tas i anspråk av någon annan än ägaren, trots att det är ovanligare. Detta kan orsaka problem i vad gäller avhysning med tanke på att bostadsrättsföreningen eller andra personer inte får avlägsna egendomen utan kronofogdens hjälp. Tillägnar man sig, eller kastar bort, någon annans egendom kan man göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande, vilket ni är inne på (8 kap. 8 § Brottsbalken).
Kronofogden kan även vägra att verkställa avhysning av förråd som är omärkta.
Märkt förråd
Är förrådet märkt kommer Kronofogden lättare att kunna verkställa en avhysning (förutsatt att identitet kunnat fastställas).
Vet man ej vem som tagit förrådet i anspråk brukar det rekommenderas att man tar kontakt med bostadsrättsföreningen som har en möjlighet att plombera förrådet. Det är även klokt att sätta upp lappar som informerar om situationen samt efterfrågar personen/personerna som tagit förrådet i anspråk. I det fall plomberingen är obruten får bostadsrättsföreningen efter 6 månader klippa upp låset och gå igenom egendomen. Egendom som omhändertas måste anmälas till polisen och egendom som ej är av värde och kastas måste dokumenteras.
Ansökan om handräckning
Vid en ansökan om handräckning hos Kronofogden krävs det att personen som tagit förrådet i anspråk är identifierbar. Bostadsrättsföreningen eller den tidigare ägaren kan således inte ansöka om handräckning ifall personen/personerna är okända. Ni kan läsa mer om detta i ett inlägg HSB tillförsett här.
Sammanfattning och råd
Det som kommer inverka på vilket tillvägagångssätt som är mest lämpligt i förevarande fall är;
1. Huruvida förrådet är märkt eller omärkt
2. Huruvida det finns en möjlighet att få tag på personen/få reda på vem som olovligen tagit förrådet i anspråk.
De tidigare ägarna kan inte gå in i förrådet och tömma det ifall sakerna inte är deras. Det kan inte heller bostadsrättsföreningen. Ni kan be bostadsrättsföreningen att ansöka om avhysning hos kronofogdemyndigheten ifall det finns en möjlighet att få veta vems saker det är. Annars kan lappar sättas upp och bostadsrättsföreningen kan plombera förrådet.
Skulle innehållet tillhöra de tidigare ägarna blir de skyldiga till avtalsbrott i det fall det framgått av avtalet att förrådet skulle vara tomt vid inflyttning.
Ni är välkomna att höra av er med fler frågor till Fråga Juristen. Behöver ni i framtiden ta hjälp utav en jurist i ett ärende, finns det möjlighet att få hjälp utav någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Tidsbokning går att göra här.
Med Vänlig Hälsning,
Wilma Tukonen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.