Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Klyvning i stället för tvångsförsäljning av samägd fastighet

Är det inte så att en av ägarna kan begära klyvning av den samägda fastigheten, men att det måste göras innan det går till tvångsförsäljning. Får man info innan övriga ägare gjort en ansökan om tvångsförsäljning så man har tid att ansöka om klyvning?

Rådgivarens svar

2022-04-08

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga berör regler i samäganderättslagen och i fastighetsbildningslagen. För att besvara din fråga kommer jag inledningsvis att allmänt gå igenom vad som gäller, för att sedan avsluta med en sammanfattning.

Klyvning av samägd fastighet

Att klyva en fastighet innebär att den delas upp så att alla delägare får en ny fastighet, samtidigt som den ursprungliga fastigheten upphör. En ansökan om klyvning görs hos Lantmäteriet. Regler gällande klyvning av delägd fastighet finns i 11 kap. fastighetsbildninglagen. Fastighet som innehas med samäganderätt får på ansökan av delägare genom klyvning uppdelas i lotter enligt 11 kap. 1 § fastighetsbildningslagen.

Klyvning får endast ske om en lott kan utläggas enligt yrkandet. Det finns även vissa andra hinder mot klyvning, t.ex. är det speciella regler när det finns byggnader på fastigheten, 11 kap. 3 § fastighetsbilningslagen. Klyvning får i detta fall endast ske om det inte innebär ”avsevärd olägenhet” för den delägare som får byggnaden på sin lott. En avsevärd olägenhet kan vara att behöva ersätta övriga delägare för värdet som byggnaden tillför lotten.

För att klyvning ska anses som lämplig att genomföra måste vidare lämplighets- och planvillkoren i 3 kap. fastighetsbildningslagen vara uppfyllda.

Om delägare ansökt om tvångsförsäljning

En ansökan om klyvning av en fastighet är så länge som förfarandet pågår ett hinder mot att besluta om tvångsförsäljning enligt 6 § samäganderättslagen. Om fastigheten kan bli föremål för klyvning och en ansökan om detta har gjorts innan rätten har beslutat om försäljning, ska ansökan om tvångsförsäljning vilandeförklaras enligt 7 § samäganderättslagen. Om klyvning inte kommer till stånd upphör hindret, och beslut kan tas gällande försäljningen.

Efter det att ansökan om tvångsförsäljning ges in till tingsrätten så ombesörjer domstolen handläggningen. Detta innebär att domstolen ansvarar för att övriga delägare av den samägda egendomen informeras om ansökan.

Sammanfattning

Det finns alltså en möjlighet att ansöka om klyvning av samägd fastighet i stället för tvångsförsäljning. Ansökan om klyvning måste, som du säger, göras innan det att tingsrätten har tagit ett beslut i frågan om tvångsförsäljning. Görs detta, kommer inget beslut om försäljning tas innan frågan om klyvning är utredd.

När en delägare ansöker om tvångsförsäljning kommer du som delägare att informeras om ansökan av tingsrätten. Detta bör ge dig tid att ansöka om klyvning innan ett beslut tas i frågan.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga, alternativt boka en tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.