Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kyl och frys var borttagna från huset efter köp, kan vi polisanmäla?

Hej, Min sambo och jag har precis köpt ett hus och fick tillträde i måndags. När vi kom in i huset ser vi att säljaren har tagit med sig en kombinerad kyl/frys. Detta var en väldigt dyr och relativt ny vitvara (nypris mellan 20-24 000kr) och det var aldrig sagt att säljaren tänkte ta med sig denna. Det var husets enda kylenhet och enligt lagen har säljaren inte rätt att ta med sig kyl/frysen. Så långt allt gott. Men vad kan jag göra nu, när säljaren vägrar att komma tillbaka med eller ersätta vitvaran trots reklamationsbrev, mäklarpåringningar och åtskilliga sms med citerande av lagtexter? Enligt försäkringsbolaget så täcker de inte juristhjälp för så "låga" summor. Eftersom det är använd vara så har jag ändå sagt att det är ok att hon betalar halva nypriset dvs 10 000 kr. Men säljaren vägrar och har istället erbjudit att ge oss en gammal kyl som stod i huset tidigare (dvs innan hon bytte ut till en nyare modell). Vi har tackat nej till detta, eftersom det är något väsentligt sämre än vad vi köpt. Trots detta står den gamla kylen (70tal?) på vår veranda en dag. Om det inte är ekonomiskt möjligt att stämma henne, kan vi polisanmäla henne? Hon har ju trots allt stulit något som vi har köpt? Det står ju tydligt i lagen att kylskåp är byggnadstillbehör och ingår i köpet. Ska hon bara komma undan med att stjäla något för 10 000 kr av oss? Vi känner oss rätt maktlösa.

Rådgivarens svar

2022-09-04

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. 

Besittning

Jag tolkar din fråga som att den tidigare ägaren har monterat ut kylskåpet innan ni har fått äganderätten över huset. Om ni inte stod som ägare på huset när kylen togs ut kan varken stöld (BrB 8 kap. 1 §), egenmäktigt förfarande (BrB 8 kap. 8§) eller särskild handräckning (BfL 4§) genom Kronofogden komma på fråga. Det beror på att ni inte kan anses ha haft besittning, alltså haft kylen i er ägo när den monterades ut. I stället får vi se på situationen som ett avtalsbrott, dvs om det inte stod avtalet att kylen inte skulle ingå. 

Är det så att ni har skrivit på köpebrevet kan äganderätten ha övergått och ni anses äga det som ska ingå i köpet. I sånt fall kan det vara så att ett brott har begåtts.

Avtalsbrott

I Sverige har vi avtalsfrihet, vilket innebär att två eller fler parter till ett avtal kan komma överens om vad som ska ingå i ett avtal. Utgångspunkten är att det som är överenskommet mellan parterna är bindande. AvtL 1§.

Om det inte stod i avtalet att kylen inte skulle ingå så är avtalet bindande och ni kan välja att stämma den tidigare ägaren. 

Din situation och rekommendation

Jag rekommenderar starkt att ni tar vidare kontakt med en jurist för att klargöra möjligheten att polisanmäla, begära hjälp från Kronofogden eller för att få en prognos om möjligheterna vid en eventuell stämningsansökan. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid

Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.