Hej! Jag bor i en hyresrätt och min kille bor i en bostadsrätt. Vi vill flytta ihop, men inte i någon av de lägenheter vi har nu. Det vi skulle vilja göra är att byta min hyresrätt mot en större hyresrätt, och flytta in där båda två. Min kille kan dock, av ekonomiska skäl, inte sälja sin bostadsrätt i nuläget utan planerar att hyra ut den i något år. Om jag uppger att min kille är medsökande när jag ska byta, kommer det då att bli ett problem att han äger en bostadsrätt? Om jag inte uppger att han är medsökande, kan jag ändå motivera bytet med att vi ska flytta ihop?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Som jag förstår din fråga handlar den om möjligheterna att byta hyresrätt när en av parterna har en bostadsrätt och vad som gäller för medsökande. Nedan kommer därför en redogörelse för allmänna regler vid lägenhetsbyte och medsökande, samt en rekommendation utifrån din situation.
Allmänt om lägenhetsbyte
Regler om hyra av lägenhet finns i hyreslagen, 12 kap. jordabalken (JB). För att få byta bostad med en annan hyresgäst krävs hyresvärdarnas godkännande eller hyresnämndens tillstånd. Tillstånd till bytet ska lämnas om hyresgästen har beaktansvärda skäl för bytet och om det kan äga rum utan påtaglig olägenhet för hyresvärden, 12 kap 35 § JB.
Beaktansvärda skäl för att få byta lägenhet kan vara:
- Att familjen blivit större, exempelvis blivit sambo eller väntar tillökning, och därmed behöver mer utrymme
- Att familjen blivit mindre, exempelvis genom separation, och därmed behöver mindre utrymme.
- Att den boendes ekonomi har förändrats och därmed behöver anpassa sin hyra.
- Arbete eller studier på annan ort.
Hyresvärdarna tittar i sin bedömning också på om den nya hyresgästen är skötsam och har tillräcklig betalningsförmåga för den nya hyran. Har någon av hyresgästerna i bytet bott kortare tid än ett år i sin lägenhet så krävs synnerliga skäl för att få byta, vilket innebär att bedömningen blir strängare.
Att ha bostadsrätt och hyresrätt samtidigt
Det finns inget i lagen som säger att man inte får ha en bostadsrätt medan man bor i en hyresrätt.
Däremot kan detta regleras särskilt både i bostadsrättsföreningens stadgar och i hyresvärdens villkor. Exempelvis kan en bostadsrättsförening uppställa som villkor att en person inte får äga en bostadsrätt och vara medlem i föreningen om personen inte bor i bostaden.
En hyresvärd kan också uppställa som villkor att en person som ansöker om hyreskontrakt måste visa upp bevis på att en eventuell bostadsrätt ska säljas, exempelvis genom ett förmedlingsuppdrag till mäklare.
Så länge bostadsrättsföreningens stadgar eller hyresvärdens villkor inte reglerar annat så går det alltså bra att både äga hela eller delar av en bostadsrätt och samtidigt ha en hyresrätt som man bor i.
Medsökande
En medsökande är en person som avser bo tillsammans med den som ansöker om lägenheten (huvudsökande). Medsökande och huvudsökandes inkomster räknas ihop vid ansökan, vilket kan vara hjälpsamt för att uppnå eventuella inkomstkrav. Medsökande regleras inte i lagen, utan det är hyresvärden själv som bestämmer hur detta regleras. Hyresvärden kan därför ställa villkor för att en person ska få stå som medsökande. Sådana villkor kan vara:
- Att huvudsökande och medsökande har varit skrivna på samma adress i 12 månader.
- Att medsökande behöver vara make/maka till huvudsökande.
- Att medsökande säger upp sitt nuvarande hyresavtal eller säljer sitt nuvarande ägande.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis kan sägas att det krävs hyresvärdens tillstånd för att byta hyreslägenhet, om hyresvärden nekar bytet kan ansökan göras hos hyresnämnden. Enligt 12 kap. 35 § JB ska tillstånd lämnas om det finns beaktansvärda skäl. Ett sådant skäl är behovet av större lägenhet vid sammanboende, vilket innebär att du bör kunna motivera bytet med att ni ska flytta ihop.
Även om det inte finns något lagstadgat som förbjuder att inneha bostadsrätt samtidigt som en hyresrätt kan detta regleras av bostadsrättsföreningen och/eller hyresvärden. Det kan vara värt att kolla upp hur bostadsrättsföreningen i din partners hus ställer sig till att han inte skulle bo i bostadsrätten. Vad gäller medsökande regleras detta av den tilltänkta lägenhetens hyresvärd. Det kan vara så att din partner inte får stå som medsökande om han behåller sin bostadsrätt.
Jag hoppas att du fick vägledning av svaret ovan. Om du har fler frågor eller funderingar kring det framtida lägenhetsbytet är du alltid varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist, antingen via telefon på 0771-771 070 eller boka tid via hemsidan.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.