Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Låna pengar eller få pengar i gåva av en förälder

Min pappa äger ett ombyggt sommarhus som blivit permanent boende. När min mamma dog för ex antal år sedan så antar jag att det är min bror och jag som äger hennes del i huset. Eller ärver. Jag har genom livet samlat på mig en del skulder. Jag undra om min pappa kan låna på sitt hus för att hjälpa mig? Jag har nämligen inget av större värde. Ett lån som jag antingen betalar på varje månad och som den dagen vi ärver huset helt, dras från min del i huset. Kan man göra så?

Rådgivarens svar

2022-12-17

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om att låna alternativt få pengar av din pappa. Jag kommer att gå igenom relevanta bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Skuldebrev

Det förekommer ofta att personer lånar pengar av närstående. Vid ett sådant lån är det att rekommendera att upprätta ett skuldebrev för att säkerställa att det inte sker några missförstånd eller att det uppstår konflikter. Skuldebrevet fungerar som ett bevis för att pengarna lånats och kan ange hur pengarna ska betalas tillbaka. Det bör anges hur mycket som ska betalas, hur ofta och om det ska utgå ränta. Det kan även anges ett visst datum då skulden ska ha återbetalats. Även vem som är skyldig vem pengar ska framgå tydligt och skuldebrevet ska undertecknas. Det går att läsa mer om skuldebrev på Familjens Jurists hemsida.

Gåva

Beroende på vad som ges bort kan det vara obligatoriskt att upprätta ett gåvobrev. Vid gåvor av exempelvis fastigheter och bostadsrätter är det obligatoriskt att upprätta gåvobrev, och gåvobreven måste dessutom uppfylla vissa formkrav. Vid gåva av lös egendom krävs det dock inte gåvobrev för att gåvan ska anses giltig. Lös egendom är exempelvis pengar och bilar. Dock är det ändå att rekommendera att upprätta ett gåvobrev då det fungerar som bevis samt för att ange eventuella villkor för gåvan. Det går att läsa mer om gåvobrev på Familjens Jurists hemsida.

Om ett barn exempelvis får pengar i gåva av sin förälder kan det räknas som förskott på arv. Således ses det som att barnet har tagit ut sitt arv i förskott. Om inget annat föreskrivs eller om det inte framkommer att annat ska gälla kommer således gåvan att räknas som förskott på arv. Konsekvensen av detta blir att barnet inte kommer får ut lika mycket i arv när föräldern avlider, denne måste avräkna gåvan från arvet (6 kap. 1 § ärvdabalken).

Din situation

Huruvida din pappa kan ta ett lån för att låna dig pengar eller inte är upp till banken. Om lånet godkänns kan din pappa låna dig pengarna. I så fall rekommenderar jag att ni upprättar ett skuldebrev som anger bland annat hur pengarna ska betalas tillbaka och när. Ett annat alternativ är att din pappa ger dig pengarna. Då bör ni upprätta ett gåvobrev. I gåvobrevet kan ni ange om gåvan ska räknas som förskott på arv eller inte. Presumtionen är dock att gåvan kommer räknas som förskott på arv vilket innebär att du då inte kommer få ut lika mycket arv när din pappa avlider.

Sammanfattning och rekommendation

Din pappa kan låna dig pengarna och då rekommenderar jag att ni upprättar ett skuldebrev. Ett annat alternativ är att du får pengarna i gåva och att det räknas som förskott på arv, gåvans värde kommer då avräknas på ditt arv.

Om du vill få närmare rådgivning eller hjälp med att upprätta ett skuldebrev eller gåvobrev rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.