Jag har en granne som har börjat bråka om en väg som passerar genom min fastighet. Han hävdar att jag behöver ett servitut för min gårdsplan som är ansluten till vägen. Trots att allt ligger på min fastighet. Är det så, att trots att man äger vägen/marken så behövs det ett servitut för att ansluta sin egna väg?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vilka regler som kan bli aktuella för din situation och jag kommer sedan att avsluta med en sammanfattande rekommendation. De bestämmelser som kan bli tillämpliga finns i jordabalken (JB).
Vad är ett servitut?
Ett servitut är ett skriftligt avtal som reglerar en rätt för någon att nyttja en annans fastighet. Den fastighet som ger en rätt kallas för den tjänande fastigheten och den fastighet som får en rätt att nyttja annans fastighet kallas för den härskande fastigheten. Servitutsavtalet är knutet till en fastighet och inte till dess ägare. Avtalet är därför gällande oavsett vem som äger fastigheten.
Det finns två typer av servitut i form av avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut är ett avtal som ingås mellan fastigheternas ägare. Avtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av den tjänande fastighetens ägare (14 kap 5 § JB). Om ett servitut följer av ett beslut från en myndighet eller en lantmäteriförättning är det istället ett officialservitut. För att avtalet ska vara giltigt som ett servitut behöver även vissa krav vara uppfyllda (14 kap JB).
När behövs ett servitut?
För att ett servitut ska få upprättas behöver det finnas ett långsiktigt behov av att nyttja annans fastighet. Behovet behöver även vara ändamålsenligt för att den härskande fastigheten ska få nyttja den tjänande fastigheten (14 kap 1 § JB). Ett servitut kan behövas för att en fastighet ska erhålla rätten att exempelvis använda en väg, brunn eller brygga som tillhör en annan fastighet. Det ska handla om en rätt som är nödvändig för att fastigheten ska fungera på ett bra sätt.
Sammanfattning och rekommendation
Utifrån din fråga tolkar jag det som att det i nuläget inte finns något servitut mellan era fastigheter. Syftet med att upprätta ett servitut är att en fastighet ska kunna nyttja en annan fastighet på grund av att det finns ett långsiktigt och ändamålsenligt behov. Om din granne behöver använda vägen som tillhör din fastighet för att dennes fastighet ska fungera på ett bra sätt kan ett servitut komma i fråga. Ett exempel på detta skulle vara om din granne behöver använda vägen tillhörande din fastighet för att komma till sin egen fastighet eller på annat sätt som uppfyller de uppställda kraven. Det kan då vara lämpligt att upprätta ett avtalsservitut mellan era fastigheter.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du skulle vilja ha hjälp att upprätta ett avtalsservitut eller få vidare rådgivning kan du boka en tid med en av våra jurister hos Familjens Jurist. Skulle ytterligare funderingar uppkomma är du även välkommen att återkomma med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.