Har genom testamente fått ärva efter min bror ett hemmarn och ytteligare ett hus. Bouppteckning gjord och godkänts av skatte verket. Testamentet är godkänt av arvingarna för 7 månader sedan. Har jag nu tillträde till husen och kan jag nu vara dess företrädare vid den vattenskada som uppstått före jul.? I testamentet står att jag ärver hemmarn + ett extra hus, och de andra arvingarna ärver lösöret.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga återfinns bland annat i Ärvdabalken (ÄB).
Saklegat
Ett legat kan bestå av att personen ska få en viss sak, saklegat. Eller så kan det vara att personen ska vi en viss summa pengar, penninglegat. Eller en avkomstlegat i form av en nyttjanderätt.
Av 22 kap. 1 § ÄB framgår att ett legat ska utges så snart som det kan ske, till och med innan arvskiftet om det är möjligt. Ett laglottsanspråk hindrar egentligen inte fullgörandet av legat, så länge legatet inte gör intrång i laglotten.
Bli ägare av testamenterad fastighet
För att stå som ägare av den fastighet man fått genom testamente/arv måste man ansöka om lagfart hos Lantmäteriet inom 3 månader från att man förvärvade fastigheten.
Om man har fått en fastighet eller tomträtt genom ett testamente ska ansökan innehålla, förutom själva ansökan om lagfarten, testamentet i original, en bestyrkt kopia av bouppteckning som måste vara registrerad hos Skatteverket samt handlingar som visar att testamentet vunnit laga kraft.
Har man fått fastigheten/tomträtten som legat behöver man utöver de ovanstående handlingarna visa att legatet har getts ut. Det intyget behöver göras av den eller dem som är behöriga att företräda dödsboet, alltså dödsbodelägarna, och det är inget man som testamentstagare kan intyga själv på.
Ett sådant intyg kan alltså vara antingen ett undertecknat intyg av samtliga dödsbodelägare om att fastigheten har getts ut, arvskifteshandling där fastigheten har getts ut, eller intyg från boutredningsman/testamentsexekutor om att fastigheten har getts ut.
Din situation och rekommendation
Sammanfattningsvis kan sägas att det generellt inte finns något som hindrar att du får ut fastigheterna innan ett arvskifte skett, så länge ditt legat inte kränker någons rätt till laglott. När du fått ut saklegatet, alltså fastigheterna, har du rätt att ha tillträde och företräda fastigheten och du kan mest troligt använde ovanstående handlingar som bevis för att du utfått legatet och har rätt att företräda det. När du sedan ansökt och fått lagfart är du att anse som ägare för fastigheterna. Tänk på när du ansöker om lagfart att du bifogar alla dokument som krävs.
Läs gärna mer om lagfartsansökan på Lantmäteriets hemsida, Ansöka om lagfart.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.