Hej ! Hur går man till väga om en ordförande i våran bostadsrättförening missbrukar sitt uppdrag? Nu har en stamrenovering utförs i bara hans trapp och alla andra för vänta ,(och kommer troligtvis inta att utföras) , följderna blev att han fick ett renoverat badrum gratis som betalades av föreningen.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina funderingar! Jag kommer först att allmänt redogöra för vad styrelsen i en bostadsrättsförening får/bör göra och därefter tillämpa detta på just din situation.
En bostadsrättsförening är en typ av ekonomisk förening och regleras därför av lagen om ekonomiska föreningar (EFL) med även av bostadsrättslagen (BRL). Det är styrelsen i Brf som sköter den löpande förvaltningen, medan ordförande ser till att styrelsen träffas och dubbelkollar protokollen från sammanträdningarna.
Styrelsen beslutar alltså om löpande förvaltning vilket innefattar en rad olika uppgifter så som bokföring, underhåll och upphandling av tjänster. Styrelsen kan emellertid inte ta allt för stora beslut, då det faktiskt är föreningsstämman som är föreningens hösta beslutande organ. En del av arbetsfördelningen, dvs vem som bestämmer vad, är lagstadgat medan andra åtgärder regleras i föreningens stadga. När det kommer till väsentliga förändringar av föreningens hus är det stämman som ska ta de besluten (9:15 BRL).
Om man bor i en bostadsrättsförening finns det regler som ser till att ingen blir orättvist behandlad. För att se till att alla medlemmar behandlas rättvist finns något som kallas likhetsprincipen. Principen är inte lagfäst men gäller likväl. Likhetsprincipen ger ett skydd mot att en majoritet av medlemmarna eller styrelsen behandlar en minoritet på fel sätt. Enligt HD kan likhetsprincipen tolkas som att ” medlemmar inte får behandlas olika om det inte finns sakliga skäl” (NJA 1977 s 393). Det kan alltså anses vara rättvist att behandla en medlem annorlunda jämfört med någon annan.
Vad som anses vara i strid med likhetsprincipen blir en bedömning i varje enskilt fall. En åtgärd som är nödvändig eller är till rimlig nytta för en fastighet anses inte vara i strid mot likhetsprincipen även om åtgärden inte medför nytta åt alla medlemmar (NJA 2012 not 13).
Utöver likhetsprincipen finns generalklausulen som vi hittar i 7:42 EFL. Generalklausulen går ut på att styrelsen eller någon annan föreställare för föreningen inte får ta beslut som kan vara till fördel för en medlem samtidigt som beslutet innebär en nackdel för annan medlem eller föreningen. Alltså är det två omständigheter som måste uppfyllas:
För att sammanfatta finns det flera ”skyddsnät” som skyddar medlemmar i bostadsrättsföreningar. Till en början krävs det att beslut tas av rätt organ. När det kommer till stambyte anses oftast inte ett sådant kräva stämmobeslut. Emellertid kan beslut om stambyte behövas tas på stämma om bytet innebär att medlemmarnas exempelvis badrum behöver bytas ut. Från din fråga är det oklart på vilket sätt beslutet om stambyte togs, men ifall styrelsen tog beslutet kan det anses vara genomfört på fel sätt.
När det kommer till ett åtgärder som bara gynnar några medlemmar anses dessa generellt vara acceptabla enligt likhetsprincipen då åtgärden fortfarande innebär en rimlig nytta för fastigheten. Det kan vara så att det endast fanns pengar nog i föreningen för att genomföra ett stambyte varför denna trappuppgång behövde prioriteras. Var stambytet emellertid helt onödigt och endast till för att ge ordförande ett nytt badrum blir det mer aktuellt med antingen likhetsprincipen eller generalklausulen.
Det finns en möjlighet att avsätta ordförande i föreningen genom att kalla en extra stämma. Det krävs då att du talar ihop dig med andra medlemmar i föreningen då det krävs minst 1/10 av alla röstberättigade för att kalla till extrastämma (6:12 EFL).
För att ta reda på exakt vad som gäller i din situation skulle jag rekommendera att du bokar en tid med en av våra jurister på Familjen jurist. Du kan även läsa mer om bostadsrätt på Familjens jurist hemsida. Jag hoppas att detta svar varit hjälpsamt!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.