Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Övergång av bostadsrätt när det bara finns en dödsbodelägare

Hej, Min mamma gick bort för några månader sedan. Jag har gjort en bouppteckning och den är registrerad och färdig hos Skatteverket. Hur göra jag nu som enda arvinge för att skriva över det bostadsrättsradhus som min mamma ägde till mig? Då jag är enda arvinge behövs väl inga andra handlingar än bouppteckning?

Rådgivarens svar

2021-06-21

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

När en bostadsrättsägare avlider

När en ägare till en bostadsrätt avlider träder dödsboet in i dennes ställe. Därefter har dödsboet under tre år rätt att råda över bostadsrätten, t ex genom att en dödsbodelägare bor i den eller låter hyra ut den. Om dödsboet inte har ansökt om medlemskap i bostadsrättsföreningen har föreningen rätt att efter tre år kräva att bostadsrätten överlåts till någon som kan beviljas inträde i föreningen. Om så inte sker kan bostadsrätten tvångsförsäljas.

Övergång av bostadsrätt till ensam dödsbodelägare

När det bara finns en dödsbodelägare behöver inget arvskifte ske. Dödsboets tillgångar övergår direkt till dig när bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket. När detta är avklarat behöver du ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Detta ska göras med stöd av en arvskifteshandling, men eftersom du är ensam dödsbodelägare bör bouppteckningen räcka för att föreningen ska kunna försäkra sig om att du har ärvt bostadsrätten. Enligt 2 kap. 3 § bostadsrättslagen får den som har ärvt en bostadsrätt inte nekas inträde i föreningen. 

Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga! Om du har fler funderingar kring din situation är du välkommen boka in en tid för konsultation med någon av juristerna här hos Familjens Jurist!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.