När vi köpte vår bostadsrätt för ett år sedan demonteras vi persiennerna i några fönster. Har demonterat våra persienner sedan ett år tillbaka. Nu har vi sålt lägenheten och ska överlämna den om en månad. Är vi skyldiga att montera nya persienner innan överlåtelsen? Vi informerade inte köparen om persiennerna - tänkte inte på det helt enkelt - men köparen har ju undersökningsplikt och tog inte heller upp det. Alltså: är vi skyldiga att montera nya persienner i de fönstren?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om ifall persienner bör anses vara ett tillbehör till en bostadsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser främst i jordabalken (JB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Byggnadstillbehör
Vid köp av bostadsrätt och fastighet ingår vissa saker som kan räknas som fast inredning och som anses tillhöra byggnaden. Jordabalken är främst tillämplig vid köp av fastighet, men vad som utgör fast inredning, eller s.k. byggnadstillbehör, regleras i 2 kap. JB, om det inte regleras i köpekontraktet att viss egendom ingår/inte ingår vid bostadsrättsköp.
Enligt 2 kap. 2 § JB räknas sådan fast inredning som tillförts för stadigvarande bruk som byggnadstillbehör, och tillhör därmed fastigheten/bostadsrätten. Exempelvis kan garderober, vitvaror, innanfönster och markiser räknas hit. När det gäller bostadsrätt ingår även sådant som bostadsrättsföreningen tillfört för stadigvarande bruk.
Något som kan tala emot att det ska ses som byggnadstillbehör kan vara om bostadsrättsinnehavaren monterat tillbehöret själv.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Avgörande för om persiennerna ska anses vara byggnadstillbehör är om de monterats för stadigvarande bruk. Att skilja på är exempelvis om persiennerna är i innerglaset eller om de lätt är monterade utanpå fönstret. Vanligtvis brukar dock persienner räknas som byggnadstillbehör, och tillhör därmed fastigheten.
Däremot berättar du om att du nedmonterat persiennerna. Bostadsrättsinnehavaren svarar för det inre underhållet av lägenheten, och om du monterat ned samtliga går det att tala för att de inte borde ses som byggnadstillbehör längre, då de är avlägsnade. Om det däremot är några kvar bör man också kunna förvänta sig att det finns för samtliga fönster.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om du är skyldig att montera upp persiennerna innan avflytt, och om ni inte avtalat om att de ska ingå bör köparen förvänta sig det hen såg vid visningen. Om det fanns några persienner kvar vid visningen hade jag nog rekommenderat att sätta upp samtliga, men om samtliga är nedtagna kan inte köparen förvänta sig att persienner ska finnas där vid inflytt. Jämför exempelvis med om du går på visning och du inte ser en diskmaskin kan du inte heller förvänta dig att det står en där när du flyttar in, om den tidigare bostadsrättsinnehavaren tagit bort den.
Ett alternativ vid osäkerhet är alltid att avtala om det, men jag antar att ni redan skrivit köpeavtalet. Jag skulle dock även se om det står något särskilt om persienner i stadgarna i bostadsrättsföreningen. Om det inte står något där svarar bostadsrättsinnehavaren för det inre underhållet, och köparen får därmed köpa nya persienner om hen önskar det.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att ställa fler frågor till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.