Hej! Jag behöver lite hjälp här. Min mamma, mina två bröder och jag bor i en hyresrätt. Min mamma var tvungen att resa utomlands pga familjeomständigheter men hon kommer tillbaka inom 1-3 månader. Jag har så som vuxen storasyster betalat hyran under tiden.Jag har en fast anställning så jag har råd. Mina bröder går i skolan. Nu så vill min hyresvärd att vi säger upp kontraktet eller enligt de då så finns det inget avtal längre. De anser att min mamma inte bor kvar där och det ser som en olovlig andrahandsuthyrning. Men vi är hennes barn? Vad kan vi göra för att inte behöva flytta ut? Vi kommer att hamna på gatan om jag inte hittar ett boende till oss. Jag frågade om man kunde överlåta kontraktet till mig men det gick ej då det inte finns något enligt min hyresvärd.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Reglerna om hyra finns i 12 kap. Jordabalken (JB) - kapitlet brukar därför kallas hyreslagen. Jag kommer först att redogöra för relevanta lagrum för att sedan gå in närmare på just din situation.
Hyra ut i andrahand
När det gäller hyresrätter är huvudregeln att man inte får hyra ut i andra hand utan hyresvärdens tillstånd. Om man hyr ut sin lägenhet utan tillåtelse har hyresvärden rätt att säga upp avtalet så att det upphör i förtid (12 kap. 42 § p. 3). Har man inte kommit överens om något annat med hyresvärden så är det den som står på hyresavtalet som också ska bo i lägenheten.
Hyresnämnden
Går hyresvärden inte med på förslaget om andrahandsuthyrning kan hyresgästen i stället vända sig till hyresnämnden. Enligt 12 kap. 40 § JB ska hyresnämnden lämna tillstånd till uthyrningen om följande kriterier är uppfyllda:
När det gäller beaktansvärda skäl på grund av längre utlandsvistelse anges det i lagens förarbeten att några få månader utomlands sannolikt inte är ett beaktansvärt skäl.
Överlåta hyreslägenhet
Även en överlåtelse av en hyresrätt kräver som huvudregel hyresvärdens godkännande. Det finns dock vissa undantag där hyresnämnden kan ge tillåtelse till att hyresrätten överlåts. En sådan regel är 12 kap. 34 § Jordabalken. En hyresgäst som inte tänker använda sin lägenhet får överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbor med honom eller henne - förutsatt att hyresnämnden tillåter det. Som närstående räknas exempelvis barn.
Det är din mamma som ska ansöka om att hyreslägenheten ska överlåtas till dig. Om din mamma planerar att flytta tillbaka till lägenheten efter utlandsvistelsen så är det dock svårt att använda den här regeln.
Rekommendation
I och med att du är i tjugoårsåldern, har en egen fast inkomst och betalar hyra så skulle din situation nog sannolikt ses som en andrahandsuthyrning. En annan faktor som man tar hänsyn till är om du brukar lägenheten självständigt - vilket man nog skulle säga att du gör i detta fall.
På grund av dessa omständigheter har hyresvärden grund för att vilja säga upp kontraktet. Jag skulle därför rekommendera dig att kontakta en av Familjens Jurists jurister, så att vi kan hjälpa dig vidare i situationen med hyresvärden.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.