Hej. Om man vill göra ett lägenhetsbyte till en med billigare hyra. Kan hyresvärden då säga att, vi går med på bytet men den som flyttar in får bo någon annanstans i 4 veckor. Vi ska renovera lägenheten och höja hyran 4000kr?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för det rättsläge som gäller i ditt beskrivna fall.
Hyreslagen
Regler om hyra, lägenhetsbyte, förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst, m.m. finns i 12 kap. jordabalken (JB) (även kallad hyreslagen). Vad gäller underhåll av hyresrätten är huvudregeln att hyresvärden har ett s.k. underhållsansvar, vilket i praktiken innebär att lägenheten ska hållas i sådant skick så att den är fullt brukbar för det avsedda ändamålet. Vid bedömningen ska beaktan tas till den allmänna uppfattningen i orten. Liknande lägenheter i orten kan användas som referens. Hyresvärden ska således med skäliga tidsmellanrum ombesörja målning, tapetsering och andra sedvanliga reparationer som det finns fog för med beaktan till lägenhetens försämring på grund av ålder och bruk. Vid vanliga renoveringar och uppehåll har hyresgästen ingen rätt till ersättning.
Omfattande renoveringar
När det kommer till mer omfattande renoveringar har hyresgästen rätt att kräva ersättning. Det som främst avgör rätten till ersättning är om hyresgästen kan använda lägenheten eller inte under den pågående renoveringen. Sedan är det primärt avtalet som avgör ersättningen.
Hyreshöjning efter renovering
Det finns ingen lagstadgad gräns för hur mycket hyreshöjningen får vara efter en renovering. Däremot ska hyran fortfarande utgå från lägenhetens bruksvärde, vara skälig och rimlig. Här kan ses till jämförbara lägenheter i orten.
Lägenhetsbyte
Lägenhets/bostadsbyte är tillåtet när hyresvärden eller hyresnämnden godkänner det. Som hyresgäst har man rätt att byta bostad om man uppfyller förutsättningarna i hyreslagen (se 12 kap. 35 § JB) och har ett löpande förstahandskontrakt.
Sammanfattning
Det kommer främst vara avtalet som avgör när hyresgästen har rätt att flytta in i lägenheten. Vad gäller höjningen av hyran behöver den ställas i förhållande till andra bostäder i orten för att på så vis utröna bruksvärdet utefter skälighet. Görs det omfattande renoveringar som medför att standarden höjs märkbart kan även en lite större höjning vara berättigad. Har hyresgästen redan flyttat in, eller enligt avtal ska ha tillträde till lägenheten, och hyresvärden beslutar om icke nödvändiga renoveringar/större renoveringar, kommer hyresvärden ha rätt att kräva ersättning (speciellt om denne/dessa ej kan bo i bostaden).
Hoppas du fått svar på din fråga. Familjens jurist har flera kunniga jurister som kan bistå med juridisk hjälp, ifall det skulle komma att behövas i framtiden. Tidsbokning går att göra här. Du är även välkommen att höra av dig med fler frågor till Fråga Juristen.
Med Vänlig Hälsning,
Wilma Tukonen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.