Delar en fastighet med mina barns far, vi är separerade sedan flera år. Han bor nu där med ny flickvän och barn. Vi har gemensamt lån, han vill inte ta över lånet själv. Men jag vill att vi säljer fastigheten. Hur ska jag gå tillväga?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer först att redogöra för vad som gäller generellt om man äger en fastighet tillsammans. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom din situation och ge min rekommendation hur du kan gå vidare.
Samäganderätt
Bestämmelser om samäganderätt finns i samäganderättslagen. Samäganderätt föreligger när två eller flera äger något tillsammans. Hur mycket man har betalat avgör hur stor andel av ägandet man har (1 §). Vid samägande gäller följande:
· Det krävs samtliga ägares samtycke för att fatta beslut om egendomen. Undantag kan göras i brådskande fall (2 §).
· Man kan sälja sin egen andel utan godkännande från de andra delägarna.
· Vid försäljning av hela egendomen måste alla delägare vara överens.
· Man kan avtala om annan fördelning av ägandet än vad var och en har betalat.
· Man ska dela på kostnaderna för förvaltningen av egendomen efter ägarandelarna.
Samäganderättslagen är till stora delar dispositiv, vilket betyder att man kan avtala bort vissa delar av lagen genom att skriva ett samäganderättsavtal. Har man gjort det så går avtalet före lagen.
Om man inte kommer överens?
Om delägarna inte kommer överens finns det en möjlighet att vända sig till tingsrätten och begära att egendomen ska säljas på offentlig auktion. Tingsrätten utser då en god man som genomför försäljningen. En delägare kan endast hindra en försäljning vid synnerliga skäl, vilket innebär att det är starka skäl som ska visas (6 §). Som synnerliga skäl har exempelvis en tid av lågkonjunktur bedömts som skäl att avvakta en försäljning.
Delägarna har möjlighet att yrka ett lägsta pris som egendomen får säljas för (9 §). Priset ska anses som rimligt, annars kan det sättas ett lägre pris. Som lägsta pris är utgångspunkten fastighetens taxeringsvärde. Skulle det visa sig att försäljningspriset kommer att avvika från det marknadsvärde som låg till grund för taxeringsvärdet kan det finnas skäl att sätta lägsta priset till tre fjärdedelar av uppskattat försäljningspris. Vid en auktion har någon av ägarna möjlighet att köpa hela egendomen, om hen lägger högsta budet vill säga. Värt att tänka på är att vid en tvångsförsäljning tillkommer det kostnader för god man och auktionen som delas på ägarna efter andelsinnehav (15 §).
Din situation och rekommendation
Om du och dina barns pappa inte har ett samäganderättsavtal så är det samäganderättslagen som gäller i ert fall. Det bästa är givetvis om du och dina barns far kan komma överens om hur ni ska göra med fastigheten. Men om ni inte kan nå en lösning så finns möjligheten för dig att vända dig till tingsrätten för en tvångsförsäljning. Det är dock något som kommer innebära ökade kostnader för er då det krävs en god man och auktion.
Önskar du vidare rådgivning kan ni boka tid hos någon av våra erfarna jurister hos Familjens Jurist. Det finns även möjlighet att få hjälp med att upprätta ett samäganderättsavtal.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Uppstår det ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.