Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ska vi betala vinstskatt om vi säljer en andel i en bostadsrätt som vi fått i gåva?

Vår dotter skulle köpa en lägenhet, och pga att hon studerar, så skulle jag och maken stå på lånet, och hon skulle senare ta över lånet när hon fått bra inkomst. Kontrakt skrevs med henne som 1/1 ägare. Efter detta faktum kom vi på att det ju är billigare för henne om vi föräldrar går in och betalar 85% kontant, så slipper hon utgifter för amortering och ränta under studietiden. Ägarandelen gick inte att ändra i kontraktet då det redan var inskickat. Fick istället rådet att hon skriver ett gåvobrev på 85% av ägandet till oss som vi skickar i till föreningen. Så långt allt väl, men vad händer skattemässigt den dag lägenheten säljs, eller om hon vill lösa ut oss från vår andel? Kommer vi att behöva betala vinstskatt då? Eftersom vi fått vår andel i "gåva" av henne?

Rådgivarens svar

2021-09-27

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för er situation.

Kapitalvinstskatt

Den skatt som gäller för försäljningar av bostadsrätter är kapitalvinstskatten. Kapitalvinstskatten är en inkomstskatt och regleras därför i inkomstskattelagen (IL). Alla kapitalvinster ska som huvudregel beskattas, 42 kap. 1 § IL. Kapitalvinstbeskattning sker hos överlåtaren. Ingen kapitalvinstbeskattning sker hos förvärvaren.

För att en kapitalvinst ska uppkomma måste en tillgång avyttras med vinst. Med "avyttring" avses att en tillgång överlåts mot ersättning, 44 kap. 3 § IL. Ett arv eller en gåva ses därför inte som en avyttring eftersom mottagaren inte betalar något för bostadsrätten, och inte heller lämnar något annat i utbyte.

Skatt på gåvor

För tydlighetens skull anges det i 8 kap. 2 § IL att gåvor inte heller utgör någon annan typ av beskattningsbar inkomst, därmed kan inte heller någon annan typ av inkomstbeskattning utkrävas. En tillgång som är erhålls genom gåva och som vanligtvis är föremål för kapitalvinstbeskattning hanteras istället genom kontinuitetsprincipen. Detta innebär att gåvomottagaren träder in i givarens skattemässiga situation, 44 kap. 21 § IL.

Den viktigaste effekten av detta är att om gåvomottagaren sedan bestämmer sig för att sälja tillgången så kommer vinsten att beräknas utifrån mellanskillnaden mellan priset som den givaren köpt tillgången för och värdet idag. Beräkningen görs alltså som om det var den givaren som sålt tillgången (inte utifrån värdet vid gåvotillfället).

Rekommendation

Om, och i så fall hur mycket, skatt som ska betalas om ni säljer bostadsrätten är svårt att svara på i dagsläget. Klart är dock att ni står som ägare till en andel av bostadsrätten, och säljs denna med vinst så är den vinsten skattepliktig.

Vinsten beräknas utifrån värdet vid köpet, inte vid gåvotillfället. En annan viktig detalj är att det också krävs just en vinst för att någon skatt ska utgå. Säljer ni er andel till er dotter till samma pris som den köptes för ska alltså ingen skatt utgå, eftersom det inte finns någon vinst.

Skatten beräknas dessutom endast på just vinsten, inte hela värdet på bostaden. En vinst är alltså alltid en vinst, och det är inte möjligt att pga. skatten gå back på att sälja en bostadsrätt med vinst.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.