Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Skälig hyra vid andrahandsuthyrning

Hej! Jag har bott i ett lägenhet under 7 månader. Vi flyttade in eftersom vi hade inget annat val och vi skulle hamna ute på gatan. Han erbjöd ingen avtal eftersom han hyr utan lov av hyresvärden. Han har tagit 12.500 kr i hyran varje månad. Vilket är väldigt mycket, grund hyran är runt 6.000 kr Han pressar oss nu, att vi ska ta bort adressen och att om vi inte gör det, då kastar han ut oss. Tycker att allt detta är faktiskt orättvis och hur kan jag gå till väga med att få dessa pengar jag har betalat för mycket i hyran? Finns det nåt att göra?

Rådgivarens svar

2022-02-28

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer först att gå igenom reglerna för hyresrätter i 12 kap Jordabalken (JB) för att sedan ge en rekommendation utifrån sin situation.

Vad är skälig hyra?

Den hyra som en hyresgäst betalar ska vara skälig. Den som hyr ut sin hyresrätt i andra hand får ta ut en hyra som motsvarar hyran man själv betalar betalar till hyresvärden (12 kap 19 § JB). Är lägenheten möblerad är det tillåtet att ta ut ca 10-15% högre hyra. Det är även tillåtet att ta betalt för el, internet och liknande utöver hyran, så länge det motsvarar de faktiska kostnaderna.

Vad kan jag göra om jag anser att jag betalat för mycket i hyra?

En andrahandshyresgäst som betalat en för hög hyra kan vända sig till Hyresnämnden som gör en prövning av om hyran varit skälig. Om hyran anses för hög kan Hyresnämnden justera hyran till en skälig nivå och besluta att den för höga hyran ska återbetalas. Förstahandshyresgästen blir då skyldig att återbetala den del av hyran som överstigit skälig nivå till andrahandshyresgästen (12 kap 55 e-f §§ JB).

Besittningsskydd 

Av 12 kap 46 § Jordabalken följer att bostadshyresgästen har ett direkt besittningsskydd, det vill säga en rätt att bo kvar i lägenheten. Om man hyr en hyresrätt, antingen i första eller andra hand, har man alltså rätt att bo kvar. Man har dock inte besittningsskydd om man avsagt sig besittningsskyddet genom ett särskilt avtal.

Olovlig andrahandsuthyrning

Det finns vissa situationer där en hyresvärd har rätt att vräka en hyresgäst. En sådan situation kan vara att hyresgästen hyr ut lägenheten i andra hand utan tillåtelse. Då kan hyresgästen tvingas flytta trots besittningsskyddet.

Din situation

Den hyra du betalar ska motsvara den som din hyresvärd betalar i första hand. Den som hyr ut sin lägenhet för göra påslag för de faktiska kostnaderna för el, internet och liknande samt ett eventuellt påslag på 10-15 % om lägenheten är möblerad. Att ta ut mer än dubbla hyran när lägenheten hyrs ut i andra hand, som du beskriver, är sannolikt inte skäligt. Prövningen av vad som är skälig hyra kan dock endast göras av Hyresnämnden.

Eftersom olovlig andrahandsuthyrning utgör skäl för uppsägning bör man vara försiktig med att hyra en lägenhet i andra hand utan hyresvärdens tillstånd. Man bör också skriva hyresavtal, eftersom det annars kan bli svårt att bevisa att man har rätt till besittningsskydd om den man hyr av blir uppsagd eller försöker tvinga en att flytta. Detta kan vara svårt om man är i akut behov av bostad men det är bra att ha med sig i framtiden om inte annat.

Om du anser att du betalat för mycket i hyra bör du vända dig till Hyresnämnden och ansöka om att få tillbaka den oskäliga delen av hyran. Om du behöver ytterligare juridisk rådgivning rekommenderar jag att du vänder dig till Familjens Jurist, som bland annat kan hjälpa dig med hyresavtal.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.