Hej. Jag har en hyresrätt i Stockholm som värden nu vill att jag ska säga upp eftersom "det kommit till deras kännedom" att upplåtit lägenheten i andra hand. Jag arbetar största delen av året utomlands och utnyttjat lägenheten då jag är i Stockholm. De senaste åren har min systerdotter använt lägenheten då jag inte är hemma. Hon använder den utan kontrakt eller dyl utan mer som inneboende. Jag har ingen aning om detta förfarande är ok eller inte och skulle behöva en second opinion för att veta hur jag ska ställa mig till deras krav. Är detta något ni kan hjälpa mig med? Värden sätter tidspress på mig så vore tacksam för snabbt svar.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Jordabalken (JB) 12 kap, vilket i vardaglig mun kallas för hyreslagen.
Andrahandsuthyrning och inneboende
Till att börja med kan det konstateras att förstahandshyresgästen (alltså du) inte får hyra ut sin lägenhet i andrahand utan hyresvärdens godkännande, JB 12 kap. 39 §. Om förstahandshyresgästen ändå hyr ut lägenheten i andrahand utan hyresvärdens tillstånd så är detta en grund för att säga upp hyresavtalet. Tillskillnad från andrahandsuthyrning har hyresgästen rätt att ha en inneboende utan hyresvärdens tillstånd, såtillvida att det inte innebär men för hyresvärden, JB 12 kap. 41 §. Men kan exempelvis vara om inneboendeuthyrningen leder till ökat slitage i lägenheten eller att för många bor i lägenheten än vad som är avsett. Vidare finns det inte heller något lagstadgat krav på att man ska inneha ett hyresavtal med sin inneboende.
Gränsdragningen mellan de två uthyrningarna
Det svåra här för parterna är att kärna ut var gränsen mellan en andrahands-och inneboendeuthyrning går. Det som är avgörande för bedömningen är om andrahandshyresgästen (din systerdotter) i förhållande till förstahandshyresgästen har en självständig rätt att nyttja lägenheten och att förstahandshyresgästen använder lägenheten i ”beaktansvärd utsträckning”. Att förhindra andrahandshyresgästen tillgång till vissa rum i lägenheten eller att inte ta ut hyra har i tidigare fall inte ansetts som tillräckligt för att en andrahandsuthyrning ska anses vara en inneboendeuthyrning. Att använda lägenheten i beaktansvärd utsträckning innebär att förstahandshyresgästen använder lägenheten som permanent bostad alternativt som nödvändigt bostadskomplement i samband med arbete eller studier. Det vill säga, man ska använda lägenheten minst två till tre dagar i veckan, alternativt 80–100 dagar per år.
Din situation och rekommendation
Eftersom jag inte har alla omständigheter i ditt fall så är det tämligen komplicerat att avgöra exakt var gränsen går mellan inneboende och andrahandsuthyrning i din situation. Om du däremot inte bor i lägenheten under 80 – 100 dagar per år kan det vara en indikation på att det handlar om en andrahandsuthyrning, vilket kräver din hyresvärds samtycke. Innehar du inte hyresvärdens samtycke så är detta en grund för att säga upp lägenheten.
Min rekommendation är att du talar med din hyresvärd först och för att se om ni reda ut några oklarheter gällande din situation. Skulle inte det fungera rekommenderar jag att du vänder dig till hyresnämnden som får avgöra om det rör sig om en andrahandsuthyrning eller inneboende situation. Till detta kan jag rekommendera att boka en tid men en jurist av våra jurister som kan ge tydligare rådgivning kring gränsdragningen mellan andrahands- och inneboendehyrning i din situation.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.