Hej! Jag söker efter information som har med privat uthyrning av privatägd bostad (villa/fritidsboende) att göra. Vad som gäller så länge man enbart hyr ut 1 bostad har jag koll på, att det då är privatuthyrningslagen som gäller. Jag har även koll på att om man hyr ut ytterligare en, så omfattas den av hyreslagen. Samt att om man hyr ut fler än två bostäder så omfattas samtliga av Hyreslagen. Jag har också koll på att uppsägningstiden är något annorlunda om man jämför hyreslagen med privatuthyrningslagen. Min fråga till er är om det finns några andra skillnader att beakta som hyresvärd. Alltså juridiska för- och nackdelar med privatuthyrningslagen vs hyreslagen och vice versa.
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Eftersom du verkar vara införstådd med vilken lag som blir tillämplig när, kommer jag endast att presentera skillnaderna för hyresvärden och hyresgästen vid respektive lags tillämplighet. Jag kommer att utgå från privatuthyrningslagen och 12 kap. jordabalken (JB), även kallad hyreslagen, vid mitt svar. Avslutningsvis följer en sammanfattning där jag tar upp för- och nackdelar med respektive lags tillämpning.
Skillnad i besittningsskyddet
Den kanske största och mest betydande skillnaden mellan privatuthyrningslagen och hyreslagen är att hyreslagen föreskriver ett så kallat besittningsskydd för hyresgästen, 12 kap. 46 § JB. Besittningsskyddet innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar i lägenheten om inte hyresvärden kan visa en så kallad besittningsbrytande grund.
Om privatuthyrningslagen gäller saknar hyresgästen detta besittningsskydd. Hyresvärden kan då säga upp hyresgästen med vilken anledning som helst eller helt utan anledning. Det är då tre månaders uppsägningstid som gäller, alternativt den längre som man har avtalat.
Skillnad på tidsbestämda kontrakt
I hyreslagen finns det bestämmelser om när ett hyresavtal på bestämd tid anses förlängt på obestämd tid, 12 kap. 3 § 3 st. Detta kan bli fallet om det i kontraktet inte finns bestämmelser om vad som gäller vid utebliven uppsägning eller om hyresvärden inte anmodar hyresgästen att flytta. Motsvarande bestämmelser saknas i privatuthyrningslagen.
Skillnader vad gäller hyran
Enligt lagstiftningen i hyreslagen gäller sedan länge att hyran bestäms enligt bruksvärdesprincipen, se 12 kap. 55 § JB. Detta innebär att hyran inte får vara påtagligt högre än hyran för lägenheter med samma bruksvärde. När man ska hitta en till bruksvärdet likadan lägenhet får man undersöka lägenhetens beskaffenhet, såsom storlek, modernitet och planlösning, lägenhetens förmåner, såsom hiss, förvaringsutrymmen etc. samt övriga faktorer, såsom husets närhet till allmänna kommunikationer. När man har hittat en likvärdiga lägenhet får inte hyran, som sagt, påtagligt överstiga den till bruksvärdet likvärdiga.
När hyran ska bestämmas till en skälig nivå enligt privatuthyrningslagen 4 §. Enligt den bestämmelsen får inte hyran påtagligt överstiga kapitalkostnaden och driftkostnaden för bostaden. Med kapitalkostnaden avses en årlig avkastningsränta på ca 3 % av bostadens marknadsvärde. Med driftkostnad avses kostnad till exempelvis bostadsrättsföreningen eller kostnader för el, vatten och bredband.
En ytterligare skillnad vad gäller hyran är att du som hyresvärd inte kan bli återbetalningsskyldig om du har tagit ut en oskäligt hög hyra. Detta gäller endast om privatuthyrningslagen är tillämplig. Om hyreslagen är tillämplig kan en hyresgäst få tillbaka betald överhyra, se 12 kap. 55 e § JB.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns flera skillnader mellan privatuthyrningslagen och den "vanliga" hyreslagen. De viktigaste skillnaderna har jag presenterat ovan och gäller främst besittningsskyddet för hyresgästen och skillnader vid bedömning av vad som utgör skälig hyra.
Privatuthyrningslagen har flera fördelar från hyresvärdens perspektiv. Ett syfte med den är att göra det enklare för just privatpersoner att hyra ut. Mot bakgrund av detta finns fördelarna att man kan säga upp sin hyresgäst med tre månader, eller längre avtalad uppsägningstid, utan någon besittningsbrytande grund. Det går i många fall även att ta ut en högre hyra än man hade kunnat tagit ut enligt bruksvärdesprincipen.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fråga eller fundering är du varmt välkommen att ställa en ny.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.