Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Staketet är missvisande och tomtgränsen är egentligen en annan, kan jag själv flytta staketet?

Hej! Jag köpte ett hus i vetskap om att staketet på ena sidan av trädgården inte följer tomtgrans. Detta skrivs in i köpekontraktet, "Staket/plank mellan fastigheterna går över fastigheter och här är köpare och säljare överens om att placeringen är sådan". Men grannen (som jag köpte från) var inte uppriktigt om tomtgränsen. Nu har jag haft lantmäteriet ut och det är mycket mer an hon hade berättat. Så nu vill jag veta om detta är bindande eller inte? Kan jag flyttar staketet tillbaka till tomtgränsen. Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2022-10-23

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga! Din fråga berör fastighetsrätt, vilket regleras av jordabalken. Jag kommer inledningsvis förklara vad som gäller i allmänhet för att sedan redogöra för ditt fall och slutligen lämna en rekommendation.

Allmänt om gränsbestämning av fastigheter 

Av jordabalkens första kapitel framgår den tågordning efter vilken bestämning av fastigheter ska göras. I första hand är det den på marken fysiskt utmärkta gränsen som gäller, 1 kap. 3 § jordabalken. Ett tydligt exempel på en fysiskt utmärkt gräns är staket, men det kan också utgöras av stenmur eller liknande. I andra hand, om utmärkningen inte med säkerhet kan bestämmas, gäller gränsen som antas ha varit åsyftad. Bestämning av vad som antas ha varit åsyftad görs med ledning av förrättningskarta, handlingar, innehav och andra omständigheter, 1 kap. 3 § jordabalken. Det innebär att en fysisk utmärkt gräns får företräde framför andra uppgifter om gränsen, exempelvis förrättningskartan. 

Allmänt om flyttande av ting som utmärker en fastighetsgräns

Att flytta på ting som utmärker en fastighets gränser kan utgöra förfalskningsbrott (14 kap. 9 § brottsbalken) om sådant flyttande innebär fara i bevishänseende. 

Allmänt om fel i fastighet 

Om fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet, kan köparen enligt 4 kap. 19 § jordabalken få avdrag på köpeskillingen eller häva köpet. Den allmänna preskriptionstiden är tio år (4 kap. 19 b § jordabalken), vilket innebär att köparen kan göra sådana fel gällande inom tio år från och med tillträdet. Vill köparen häva köpet behöver denna dock påkalla felet inom ett år från tillträdet, 4 kap. 12 § 2 st. jordabalken

Ditt fall 

Staketet utgör en på marken fysiskt utmärkt gräns, vilket kommer ges företräde framför förrättningskartan och andra handlingar. Vid en tvist om var tomtgränsen går kommer högst troligen alltså gränsen bestämmas till den staketet visar på. Om du flyttar staketet riskerar du att göra dig skyldig till förfalskningsbrott. 

Rekommendation

Jag rekommenderar dig att inte flytta staketet. Istället finns det eventuellt en möjlighet att göra gällande att fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet. Då möjliga handlingsalternativ beror på omständigheterna i just ditt fall, exempelvis avtalets innehåll och när du köpte huset, är min rekommendation att du bokar en tid hos oss (det kan du göra här) för ytterligare rådgivning. 

Hoppas du har fått svar på din fråga! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.