Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Störande grannar i bostadsrätt

Hej. Två frågor: 1. Jag har sedan augusti 2019 blivit allvarligt störd av granne, dagligen, nattligen, vardagar, veckoslut och storhelger. Antagligen utövar han näringsverksamhet. I vilket fall som helst har jag skickat flera brev med störningsjournaler. Styrelsen säger att de lagt ned ärendet och uppmanar mig att inte skicka fler "klagobrev". Har de rätt att vägra mig skicka "klagobrev"? Man måste väl få tala om hur det är? 2. Angående försäljning av min lägenhet. Jag har pratat med flera mäklare och även Mäklarsamfundet. Enligt dessa måste man upplysa köpare om störningar, om man inte gör det kan man bli stämd och få betala skadestånd. Stämmer det? Detta skulle innebära att jag inte kan flytta, jag kan ju inte gärna sälja lägenheten till underpris. Jag skulle vara ytterst tacksam för svar på dessa frågor.

Rådgivarens svar

2021-07-24

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Störningar

Reglerna om bostadsrätt finns i bostadsrättslagen. När bostadsrättshavaren använder lägenheten ska han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö. Bostadsrättshavaren ska även vid sin användning av lägenheten iaktta allt som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset. Han eller hon ska rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed meddelar, 7 kap. 9 § bostadsrättslagen. Enligt rättspraxis accepteras inte störningar såsom pianospel dagligen under flera timmar och hög musik på natten.

Om det förekommer störningar i en bostadsrättslägenhet har föreningen en skyldighet att ge bostadsrättshavaren tillsägelse och se till att störningarna upphör omedelbart. Om det är fråga om en bostadslägenhet ska föreningen underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna. I fall bostadsrättshavaren inte rättar sig efter tillsägelsen kan nyttjanderätten till lägenheten förverkas, 7 kap. 18 § bostadsrättslagen. Då har föreningen rätt att säga upp bostadsrättshavaren, 7 kap. 20 § bostadsrättslagen.

Försäljning

Köplagen är tillämplig vid försäljning av en bostadsrättslägenhet. En bostadsrättslägenhet anses vara felaktig om den inte stämmer överens med vad som följer av avtalet. Fel föreligger även om bostadsrättslägenheten avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta, 17 § köplagen. En bostadsrättslägenhet anses felaktig om den inte överensstämmer med sådana uppgifter om lägenhetens egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av lägenheten eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet, 18 § köplagen.

Om en bostadsrättslägenhet är felaktig, har köparen rätt att kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag, hävning av köpet eller skadestånd, 30 § köplagen.

I ditt fall och rekommendation

Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att agera vid störningar. Om bostadsrättsföreningen förblir passiv, kan du ha rätt till nedsättning av årsavgiften, 7 kap. 4 § bostadsrättslagen. Rör det sig om allvarliga störningar har du möjlighet att frånträda lägenheten, 7 kap. 2 § bostadsrättslagen. Om du frånträder lägenheten på grund av allvarliga störningar, ska föreningen betala en skälig ersättning för bostadsrätten, 7 kap. 29 § bostadsrättslagen. Om du fortfarande upplever störningar från grannen, rekommenderar jag att du kontaktar bostadsrättsföreningen igen. Vad gäller försäljningen av bostadsrättslägenheten har köparen en möjlighet att begära skadestånd om lägenheten exempelvis avviker från vad ni har avtalat om.

Familjens Jurist kan hjälpa till

Om du behöver ytterligare rådgivning, rekommenderar jag att du kontaktar någon av våra jurister på Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom bostadsrättsjuridik och kan hjälpa dig vidare. Mer information finner du här.

Jag hoppas att du fick svar på dina frågor!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.