Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Styrelsemedlem i bostadsrättsförening men bor inte kvar - jäv?

Hej ! Är det möjligt att en Styrelsemedlem står kvar som medlem i bostadsrättsföreningen och är verksam i styrelsen, trots att man inte bor kvar i föreningen. Det står i stadgarna att medlem kan kvarstå som medlem även om man inte bor kvar. Kan det räknas som jäv i de fall medlemmen är med (närvara) att ta beslutet som sittande i styrelsen.

Rådgivarens svar

2022-11-10

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om bostadsrättsförening och fråga om jäv i en sådan förening. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser lagen om ekonomiska föreningar (föreningslagen), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Styrelsemedlem trots att man inte bor kvar 

Det finns ingen regel som stadgar att en styrelsemedlem utesluts om den flyttar. Ett medlemskap upphör när medlemmen själv säger upp medlemskapet i föreningen (4 kap. 7 § föreningslagen). En medlem får även uteslutas under vissa i lagen givna förutsättningar, t.ex att medlemmen grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot föreningen (4 kap. 8 § föreningslagen).

Om det således står i föreningens stadgar att en styrelsemedlem kan flytta men ändå vara verksam i föreningen gäller detta.

Jäv på föreningsstämma 

Gäller beslutsfattande på en bostadsföreningsstämma kan det föreligga tre typer av jäv (6 kap. 37 § föreningslagen). En medlem får inte själv eller genom ombud rösta i en fråga om en talan mot medlemmen, medlemmens befrielse från skadeståndsansvar eller någon annan skyldighet gentemot föreningen, eller av talan eller befrielse av skadestånd eller annan skyldighet gentemot föreningen mot någon annan, om medlemmen har ett väsentligt intresse som kan strida mot föreningens. Samtliga jävssituationer avser bara själva omröstningen av en fråga och inte överläggningen. En jävig medlem kan alltså få lägga fram egna synpunkter men är hindrad att rösta i ett beslutsfattande. 

Jäv för styrelseledamot 

Jävsregler i föreningslagen är även tillämpliga på den som agerar i egenskap av styrelseledamot (7 kap. 23 § föreningslagen). Reglerna syftar till att skydda en bostadsrättsförening och dess medlemmar mot en styrelseledamot som tillgodogör sig något på bostadsrättsföreningens bekostnad. Jäv för styrelseledamot omfattar inte bara beslutsfattandet, utan även själva handläggningen av frågan (7 kap. 23 § första stycket föreningslagen). 

Reglerna om jäv för styrelseledamöter är uppdelade i tre typer; direkt jäv, intressejäv och ställföreträdarjäv. Direkt jäv föreligger om styrelseledamoten handlägger en fråga som innebär att föreningen ingår ett avtal med honom. Intressejäv innebär att styrelseledamoten deltar i handläggningen av ett avtal, som hen har ett väsentligt intresse i och detta intresse kan strida mot föreningens intresse. Ställföreträdarjäv föreligger om styrelseledamoten får företräda motparten.

Konsekvenser av jäv 

Ett beslut på en föreningsstämma som kommit till genom jäv kan upphävas eller ändras av allmän domstol (6 kap. 47 §f öreningslagen). Detta kräver att talan väcks av exempelvis en medlem (6 kap. 47 § föreningslagen). 

Dock skiljer sig konsekvenserna av ett styrelsebeslut som tillkommit genom jäv. Styrelsebeslutet är i princip ogiltigt och ska därför inte verkställas. Däremot föreligger inte någon direkt rätt till att väcka talan. Rätt till att väcka talan i domstol ges först om beslut skulle verkställas. I så fall, handlar det främst om eventuellt skadestånd (21 kap. 1 § föreningslagen).

Din situation

Eftersom det står i er förenings stadgar att medlem kan kvarstå som medlem även om man inte bor kvar gäller detta. Gällande frågan om jäv i de fall aktuell medlem närvarar vid beslut som sittande i styrelsen är det skillnad på jäv vid föreningsstämma och jäv för personer som agerar i egenskap av styrelseledamot. Jag vet för lite om situationen i din bostadsrättsförening för att svara på om det föreligger jäv eller inte. 

Sammanfattning och rekommendation

Sammantaget finns det inga hinder för att en medlem kvarstår som medlem i bostadsrättsföreningen även om medlemmen i fråga har flyttat. Det finns jävsregler i föreningslagen som stadgar när det föreligger jäv på föreningsstämma och jäv för styrelseledamöter. Om det föreligger jäv kan ett beslut på föreningsstämma upphävas eller ändras om talan väcks av en medlem i allmän domstol. Ett styrelsebeslut är ogiltigt och ska inte verkställas om det föreligger jäv.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.