Mina föräldrar har ägt sin fastighet tillsammans med min moster. Moster äger 50% och mina föräldrar 50%. Nu har mina föräldrar fått en lägenhet som de tänker flytta till och de har precis skrivit över sina andelar (totalt 50%) till mig och min syster. Jag och min syster vill sälja fastigheten så snart våra föräldrar har flyttat och det är inte aktuellt för moster att köpa ut oss. Jag har förstått det som att vi kan kräva att fastigheten läggs ut till försäljning oavsett om min moster vill det eller inte. Stämmer det?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag tror att du syftar på en ansökan om tvångsförsäljning på offentlig auktion enligt samäganderättslagen. Utifrån din fråga tolkar jag det som att det inte finns något samäganderättsavtal som reglerar situationen. Detta blir relevant eftersom rätten att ansöka om tvångsförsäljning är dispositiv, vilket innebär att det är möjligt att avtala om att det inte ska vara möjligt att ansöka om att den samägda egendomen säljs på offentlig auktion.
Jag kommer först att allmänt gå igenom vad som gäller enligt lag, och avslutningsvis ge dig en sammanfattande kommentar.
Samäganderätt
Äger flera personer fastighet eller lös sak tillsammans blir samäganderättslagen tillämplig. I 2 § samäganderättslagen stadgas att samtliga delägare måste vara överens gällande förfogande över egendomen i sin helhet eller åtgärder som rör egendomens förvaltning. Med ”förfoga” avses främst varje rättslig disposition inklusive försäljning. Undantag från detta görs dock när det är åtgärder som inte kan vänta på godkännande.
Om delägarna inte kan komma överens om hur egendomen ska skötas kan en delägare begära att få en god man utsedd av tingsrätten enligt 3 § samäganderättslagen. Den goda mannen kan då bestämma hur egendomen får nyttjas.
Ansökan om tvångsförsäljning
Varje delägare har också rätt att ansöka hos tingsrätten om att egendomen i dess helhet ska säljas på offentlig auktion enligt 6 § samäganderättslagen. Tingsrätten kan då förordna om att egendomen ska säljas om inte en annan delägare kan visa att det föreligger synnerliga skäl mot det. Att det ska föreligga ”synnerliga skäl” har i praxis tolkas väldigt strängt, och det krävs mycket för att synnerliga skäl ska anses föreligga.
Tingsrätten kommer att utse en god man att sköta försäljningen, uppdelningen av köpeskillingen samt utfärdande av köpebrev enligt 8 § samäganderättslagen. Vid en tvångsförsäljning ska tingsrätten också, om det yrkas av någon av delägarna, fastställa ett lägstapris under vilket godset inte får säljas enligt 9 § samäganderättslagen. Detta är tänkt att fungera om ett skydd mot att försäljning sker till ett orimligt lågt pris. Minimipriset får dock inte sättas så högt att det i praktiken hindrar eller påtagligt försvårar en försäljning. Det innebär att priset måste sättas under det beräknade försäljningspriset.
Klyvning
Fastighet som innehas med samäganderätt får på ansökan av delägare genom klyvning uppdelas i lotter enligt 11 kap. 1 § fastighetsbildningslagen. Klyvning får endast ske om en lott kan utläggas enligt yrkandet. Det finns även vissa andra hinder mot klyvning, t.ex. är det speciella regler när det finns byggnader på fastigheten, 11 kap. 3 § fastighetsbildningslagen.
Om fastigheten kan bli föremål för klyvning och en ansökan om detta har gjorts innan rätten har beslutat om försäljning, ska ansökan om tvångsförsäljning vilandeförklaras enligt 7 § samäganderättslagen. Ansökan om klyvning av fastigheten är alltså ett hinder mot att besluta om tvångsförsäljning så länge förfarandet pågår. Om klyvning inte kommer till stånd upphör hindret, och beslut kan tas gällande försäljningen.
Sammanfattning
Svaret på din fråga blir alltså att det stämmer att ni kan ansöka om en tvångsförsäljning av fastigheten oavsett om din moster vill det eller inte. Det ni får göra då är att ansöka hos tingsrätt om att fastigheten ska säljas på offentlig auktion.
Det går inte att säkert avgöra utifrån din fråga vad det är för typ av fastighet, men det kan vara bra att vara medveten om att din moster kan ha en möjlighet att ansöka om klyvning av fastigheten. Om det är möjligt eller inte kommer att bero på omständigheterna, eftersom det som nämnt ovan finns vissa hinder mot klyvning.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga, alternativt boka en tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.