Hej! Tänker lägga upp ett skuldebrev, en bostadsrätt ska vara pantsatt för skulden. Ska jag rätta upp pantavtal OCH skuldebrev, eller går det att skriva skuldebrevet på ett sätt som gör det giltigt även som pantavtal?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga juristen! Nedan följer en redogörelse för i detta fall relevanta regler och en rekommendation till dig.
Skuldebrev
Skuldebrev regleras i Lag (1936:81) om skuldebrev (SkbrL). Ett skuldebrev är ett dokument genom vilket en låntagare erkänner en penningskuld, det är ett bevis för ett lån. Ett skuldebrev mellan privatpersoner är oftast i form av ett enkelt skuldebrev. Ett enkelt skuldebrev gäller bara mellan de parter som nämns i dokumentet (26 § SkbrL).
Det finns inga formkrav för skuldebrev, men de kan till exempel innehålla uppgifter om skuldens belopp, räntesatsen, när amorteringar och räntor ska betalas samt vilka regler som gäller vid dröjsmål.
Pantavtal
Ett pantavtal bevisar att en långivare har en säkerhet i egendom för ett lån. Långivaren benämns i det sammanhanget som panthavare och låntagaren för pantsättare. När en bostadsrätt pantsätts innebär det att panthavaren har företräde till utdelning vid en utmätning av bostadsrätten, vid bostadsrättshavarens konkurs eller vid tvångsförsäljning. Panten är en särskild förmånsrätt, det vill säga en prioriterad fordran, vilken ger rätt till utdelning före andra med sämre förmånsrätt (16 § förmånsrättslagen).
Till skillnad från pantbrev (vilka gäller pant av fast egendom) finns inga formkrav gällande pantavtalet (vilket gäller pant av lös egendom, så som bostadsrätter). Eftersom det saknas formkrav vid pantsättning av bostadsrätter har man i praxis bestämt att föreningen ska underrättas, (denuntieras) i analogi med 31§ SkbrL. Underrättelsen brukar ske skriftligen på särskilt formulär. I lägenhetsförteckningen ska föreningen anteckna om en bostadsrätt pantsatts (9:10 st 3 bostadsrättslagen). Det är väldigt viktigt att pantnoteringen förs in i förteckningen eftersom det är avgörande för panthavarens fordran när i ordningen detta skedde. Vid pantsättning av bostadsrätt behövs ej ett kreditbelopp anges. En bostadsrätt kan alltså pantsättas hur många gånger som helst. Föreningen kan aldrig neka en medlem att pantsätta sin lägenhet.
Rekommendation
Med tanke på skuldebrevet och pantavtalets lite olika funktioner skulle jag rekommendera dig att upprätta två avtal. Eftersom det inte finns några formkrav för varken skuldebrev eller pantavtal gällande lös egendom (i jämförelse med pantbrev för fast egendom) ser jag dock inga hinder att upprätta ett kombinerat dokument. För att få ett tydligt svar kring vilka verkningar det skulle kunna få vid utmätning, konkurs eller tvångsförsäljning skulle jag dock rekommendera dig att kontakta Kronofogden. Du kan även boka en tid med Familjens jurist för att få ytterligare hjälp samt för att upprätta avtal. I deras onlinetjänst kan du också upprätta skuldebrev online.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.