Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Uppsägningstid vid dödsfall

Om en hyresgäst som är äldre och sjuklig säger upp lägenheten (med 3 månaders uppsägning) avlider innan uppsägningstiden gått ut. Hur blir det då, är det då automatiskt 1 månads uppsägning? Vi har en hyresgäst som har sagt upp sin lägenhet tom 30/9. Om hon avlider den 5/7 vilken uppsägningsdatum gäller då?

Rådgivarens svar

2022-07-14

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Uppsägningstid för hyresavtal regleras i 12 kap. jordabalken, också kallat hyreslagen. Även ärvdabalken (ÄB) görs gällande. Nedan kommer jag redogöra för generella bestämmelser och vad som gäller i ditt fall, för att sedan avsluta med en rekommendation.

Uppsägningstid för dödsbo

När en hyresgäst går bort blir dess tillgångar ett dödsbo. Hyreskontraktet blir alltså en del av dödsboet som förvaltas gemensamt av dödsbodelägarna (18 kap. 1 § ÄB).

Dödsboets hyreskontrakt och uppsägningstiden regleras i 5 § 2 st. hyreslagen. Bestämmelsen slår fast att dödsboet inom en månad från dödsfallet får säga upp avtalet, och att avtalet då upphör att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Det innebär att uppsägningstiden är en månad från månadsskifte, och uppsägningen måste ske inom en månad från dödsfallet. Inkommer uppsägningen senare gäller den ordinarie uppsägningstiden på 3 månader (5 § 1 st. hyreslagen).

För att dödsboet ska kunna säga upp hyreskontraktet måste alla dödsbodelägare skriftligen säga upp avtalet. Detta i och med att dödsboet förvaltas gemensamt av dödsbodelägarna enligt 18 kap. 1 § ÄB.

I ditt fall

Syftet med bestämmelsen om kortare uppsägningstid för ett dödsbo är att dödsboet snabbt ska kunna undvika att dra på sig ytterligare hyreskostnader i onödan. I en situation där hyreskontraktet redan är uppsagt måste syftet med regeln fortfarande vara det som strävas efter. Dödsboet kan därför skicka in en uppdaterad uppsägning som visar att hyresgästen har avlidit för att korta ner uppsägningstiden. Observera dock att detta enbart gäller om hyresvärden tar emot detta inom en månad från dödsfallet, annars gäller den ordinarie uppsägningstiden.

Jag visar detta med exemplet du berättar om ovan.

Hyresgästen har sagt upp hyresavtalet, och upphör att gälla 30/9. Hyresgästen avlider sedan 5/7. Om dödsboet skickar in den uppdaterade uppsägningen inom en månad från dödsfallet är uppsägningstiden en kalendermånad från månadsskifte. Det innebär att uppsägningstiden är en månad från och med 1/8. Det nya uppsägningsdatumet blir därför 31/8.

Skulle dock dödsboet skicka in den uppdaterade uppsägningen den 10/8, alltså mer än en månad efter dödsfallet 5/7, gäller den ordinarie uppsägningstiden. Hyresavtalet upphör då att gälla 30/9.

Sammanfattning och rekommendation

När en hyresgäst avlider kan dödsboet säga upp hyresavtalet. Uppsägningstiden är då på en kalendermånad, och är ett undantag från huvudregeln på 3 månaders uppsägningstid. Om hyresavtalet redan är uppsagt kan dödsboet skicka in en uppdaterad uppsägning för att dödsboet inte ska behöva dra på sig ytterligare hyreskostnader i onödan. Detta måste göras senast en månad efter dödsfallet.

Frågor om dödsbo och annat relaterat till ett dödsfall kan vara komplexa, och för att få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att ta hjälp av en jurist. Du är varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist vid behov av mer hjälp i frågan. Juristerna kan då sätta sig in i din situation och relevanta omständigheter för att ge dig bästa möjliga rådgivning utifrån dina behov.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du några ytterligare funderingar kan du självklart skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.