Om man hyr en bostad och renoverar för egna pengar och man sedan blir uppsagd för att hyresvärden ska sälja vad har man då rätt att begära i ersättning för renoveringen?
Om hyresvärden inte vill ersätta utläggen för renoveringen (som höjer värdet) kan man då återställa i samma skick som innan renovering? Alltså byta tillbaka till de dörrar, armaturer, parkettgolv (det gamla golvet ligger under) kyl/frys m.m. utan att begå ngt fel?
Kan hyresvärden kräva att de saker som är insatta ska vara kvar utan ersättning när hyresgästen avflyttar? Hyresvärden hävdar att dom ska finnas kvar utan att ersätta hyresgästen för dessa och hävdar att det är "fast egendom".
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! Jag kommer nedan att allmänt redogöra för vilka ändringar en hyresgäst får göra och vad som anses vara fast egendom. Sedan kommer jag att tillämpa detta på din situation.
Reglerna om hyra av lös egendom hittar du i 12 kap. jordabalken (JB), även kallat hyreslagen. När man bor i en hyreslägenhet är huvudregeln att man inte får göra några ändringar som inte lätt går att återställa (12:24a JB). Tillåtna ändringar innefattar bland annat målning och tapetsering samt jämförliga åtgärder. Enligt förarbetena till hyreslagen anses byte av innerdörr och byte av golvlister vara jämförliga åtgärder. Det finns möjlighet att göra större renovationer om man har hyresvärdens godkännande. Dessa större renovationer behöver vara fackmannamässigt utförda.
Medför emellertid ändringen att bruksvärdet på lägenheten minskar måste hyresgästen ersätta skadan. Det är hyresnämnden som prövar om hyresgästen blir ersättningsskyldig (12:24a st 3 JB). Lagen säger ingenting om att hyresgäst har rätt till ersättning för renovation som har höjt standarden på lägenheten.
Huvudregeln för fast inredning, som är menat för stadigvarande bruk för byggnaden, är att sådan anses vara byggnadstillbehör (2:2 JB). Bland byggnadstillbehör räknas i regel kylskåp, spis och maskin för tvätt (2:2 st 2 JB). När något klassas som byggnadstillbehör anses det vara fast egendom och räknas därmed som en del av fastigheten.
Det finns ett undantag från huvudregeln när det är någon annan än fastighetsägaren som installerat exempelvis en kyl. I en sådan situation anses vitvaror fortsatt vara lös egendom, framtill egendomen kommit ”i samme ägares hand” (2:4 JB). Dvs så länge en hyresgäst inte köper lägenheten eller säljer vitvarorna till hyresvärden anses den fortsatt vara lös egendom och går därmed att ta med vid flytt.
För att svara på den första delen av din fråga rörande ersättning för renovering, har du troligen inte rätt till någon ersättning. Man har som hyresgäst rätt att utföra vissa renovationer, men dessa är då på hyresgästens bekostnad.
Andra delen av din fråga handlade om du har rätt att återställa lägenheten till originalskick. Detta är tillåtet så länge lägenhetens bruksvärde inte sjunker, då detta kan innebära att du blir ersättningsskyldig. Det är därför viktigt att du är försiktig när du återställer lägenheten.
Gällande sista delen av din fråga angående att ta med vitvaror mm vid flytt är svaret inte lika självklart. Eftersom du är den som installerat dem har du i princip rätt att ta med dem när du flyttar då de inte anses vara fast egendom. Emellertid om det redan fanns exempelvis en kyl som du bytt ut, skulle medtagandet av kylen minska bruksvärdet vilket du då troligen skulle behöva ersätta.
Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Känner du ett behov av ytterligare hjälp i situationen kan du boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.