Hej! Min fråga gäller samfälligheter, i det här fallet en vägförening. Enligt vad jag kan förstå av de texter jag läst gällande uttaxering och ägarbyte av en fastighet som har del i en samfällighet eller gemensamhetsanläggning så efter att ägarbytet har skett så ansvarar säljaren och köparen tillsammans för att avgiften till vägföreningen blir betald. "Detta gäller då belopp som påförts den förre ägaren innan äganderättsövergången skedde och som inte förfallit till betalning tidigare än ett år före tillträdesdagen för den nya ägaren." Innebär det då att den nya ägaren enbart ansvar att tillsammans med den förra ägaren betala de avgifter som ålagts fastigheten under det senaste året och ej ev. obetalda avgifter som ålagfts den förra ägaren tidiagre än ett år innan tillträdesdagen. Anledningen till min fråga är ett ev. köp av en fastighet som under en längre tid stått tom och "öde" och därför kan misstänkas inte ha betalt avgifterna till vägföreningen enligt uttaxeringen.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om avgifter i samfällighetsförening. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i samfällighetslagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation. Allmän information
Ansvar för avgift till samfällighetsförening vid ägarbyte
Enligt 44 § samfällighetslagen följer att om en delägarfastighet övergår till ny ägare svarar den nya ägaren tillsammans med den förra ägaren gentemot föreningen för obetald skuld som dessförinnan påförts den förre ägaren enligt 42 § eller 43 § och som ej förfallit till betalning tidigare än ett år före den bestämda tillträdesdagen. Mot den nya ägaren anses beloppet förfallet på tillträdesdagen, om ej beloppet enligt debiteringslängden förfaller först efter denna dag.
I fråga om samfälligheter enligt 1 § första stycket 5 ska vad som i första stycket sägs om ny ägare till en delägarfastighet i stället gälla den på vilken delaktigheten i samfälligheten har övergått på annat sätt än genom övergång av äganderätten till en delägarfastighet.
''Obetald skuld som påförts den förra ägaren'' enligt 42 och 43§§ är uttaxeringsskuld som styrelsen upprättar en debiteringslängd för.
Den nya ägaren har alltså normalt ett ansvar för att betala för uttaxerade belopp i en samfällighetsförening.
Din situation
Utifrån din situation har du som ny ägare tillsammans med den förre ägaren ansvar för att betala uttaxerade belopp, om beloppet inte förfallit till betalning tidigare än ett år innan tillträdesdagen. Eventuella obetalda avgifter som ålagts den förra ägaren tidigare än ett år innan tillträdesdagen har du som ny ägare inte ansvar över.
Sammanfattning och rekommendation
För belopp som har beslutats och påförts en fastighetsägare innan fastigheten bytt ägare men som förfaller till betalning först efter att fastigheten bytt ägare svarar den nye och den förre ägaren gemensamt, om beloppet inte förfallit till betalning tidigare än ett år innan tillträdesdagen för den nya ägaren.
Den nya ägaren har ett således ansvar för att betala för uttaxerade belopp om inte beloppet är förfallit till betalning tidigare än ett år innan tillträdesdagen. Om den förre ägaren inte betalar beloppet kan samfällighetsföreningen alltså kräva betalning av den nya ägaren med stöd av 44 § samfällighetslagen.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.