Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vad kan jag göra om jag har högljudda grannar?

Hej, jag bor i en bostadsrätt. Har en granne ovanför mig som möblerar om i sin lägenhet cirka 3-5 gånger om dagen ibland. Hon rättar sig inte efter stadgar och ordningsregler. Har påtalat om störningar till föreningen, men det har inte blivit bättre på flera månader. Hon är väldig störig, möblerar om lite då och då, tappar saker för jämnan på golvet och det låter som åskväder hos mig under ganska ofta. Detta är jättejobbigt. Får ej svar från föreningen heller. Vad kan jag göra?

Rådgivarens svar

2022-08-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen! Din fråga handlar om vilka möjligheter en ägare till bostadsrätt har när det kommer till ljudstörningar. Jag kommer först att allmänt redogöra för relevanta lagrum i bostadsrättslagen (BrL)och sedan tillämpa dessa på din situation. 


Ljudnivån i bostadsrätter

När man bor i bostadsrätt får man göra en del ljud. Emellertid får man inte åstadkomma sådana störningar som kan försämra andras bostadsmiljö eller hälsa på ett sätt som inte skäligen bör tålas (7:9 BrL). Man får inte heller åstadkomma störningar som går emot föreningens regler eller stadgar, exempelvis spela musik efter en viss tid. 


Första steget

I första hand ska man kontakta styrelsen och göra en anmälan om man upplever störiga grannar. Det kan samtidigt vara bra att börja föra en störningsdagbok där man noterar alla störande ljud man upplever och när dessa sker. Föreningen ska vid en anmälan ge ägaren av lägenheten en tillsägelse att se till att störningarna direkt upphör samt underrätta socialtjänsten om störningarna (7:9 st 2 st BrL). Om det är fråga om en särskilt allvarlig störning och ägaren inte rättar sig kan det vara fråga om att ägaren blir av med lägenheten (7:9 st 3 BrL). 


Andra steget 

Om man gjort en anmälan till styrelsen och problemet fortsätter kan det som granne bli aktuellt med nedsatt hyra. Ett alternativ är att hävda att styrelsen genom sin passivitet orsakat ”hinder och men i nyttjanderätten” enligt 7:4 BrL. Om så är fallet aktualiseras 7:2 BrL som ger grannar möjligheten att frånträda lägenheten, få nedsatt årsavgift och ersättning för skador. 


Din situation

Jag kan inte svara på om de störningar som du upplever är otillåtna i lagens mening. Men ifall ljudnivåerna är allvarliga och styrelsen förblir passiva kan du ha rätt till exempelvis nedsatt årsavgift. Min rekommendation till dig blir därför att i första hand kontakta styrelsen igen och förklara att de har en rättslig skyldighet att motverka störningar. Om de fortfarande inte agerar kan du kontakta Bostadsrättsnämnden. Där kan man få skriftliga utlåtanden i olika tvister. Om Bostadsrättsnämnden väljer att pröva tvisten kostar det 1000 för dig som bostadsrättsinnehavare. Deras utlåtande är inte bindande men brukar leda till en rättning från föreningens sida. 

Ett annat alternativ är att pröva frågan i domstol genom att skicka in en stämningsansökan. Värt att tänka på är dock att tvister i domstol ofta kan både ta lång tid och kosta mycket pengar. 

Förhoppningsvis har detta svar gett lite klarhet i vilka alternativ du har som bostadsrättsinnehavare. Om du har några fler frågor är det bara att återkomma! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.