Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vad ska man tänka på när man vill bygga hus tillsammans?

Hej! Vi är 4 vänner (2 parrelationer) som vill bygga parhus tillsammans. Vi tänker oss att alla ska äga lika stor del av boendet och vill skriva avtal som är säkert för alla. Vi undrar vad vi ska tänka på och hur man ska gå tillväga när det kommer till avtal? Tack!

Rådgivarens svar

2021-11-29

Hej! Tack för att ni vänder er till oss med er fundering. Nedan följer en redogörelse för aktuella lagregler och förslag på hur ni kan gå vidare. Eftersom det saknas relevant information i frågan kommer redogörelsen att beröra olika scenarier.

Fastighetstillbehör eller hus på ofri grund

Det framkommer inte om ni avser bygga parhuset på en fastighet som redan ägs av alla, någon eller ingen av er fyra. För att en byggnad ska räknas till fastigheten, s. k. fastighetstillbehör, ska den vara anbragd inom fastigheten för stadigvarande bruk och ha kommit i samme ägares hand (se 2 kap. 1 och 4 §§ Jordabalken). Ett parhus som byggs från grunden böra vara anbringad för stadigvarande bruk. För att den ska komma i samma ägares hand krävs dock att ägarförhållandena gällande parhuset överensstämmer med de för fastigheten. Om de inte överensstämmer räknas byggnaden i stället som ett hus på ofri grund och därmed lös egendom. Har ni ännu inte köpt den fastigheten på vilken ni vill bygga huset föreslår jag att in förvärvar fastigheten till ¼ vardera och sedan uppför parhuset. Är det så att någon av redan äger fastigheten får ni lösa ägandet genom överlåtelseavtal er emellan. Äger ni alla redan ¼ vardera kan ni börja bygga utan vidare. Kom ihåg att man vi förvärv av fast egendom ska ansöka om lagfart hos Lantmäteriet.

Samägande

Oavsett om ni väljer att låta parhuset vara fastighetstillbehör och därmed fast egendom eller hus på ofri grund och därmed lös egendom gäller lagen om samäganderätt för samägd egendom. Enligt 1 § ska delägarna anses äga lika delar av egendomen i fråga. Vidare framgår av 2 § att när det gäller förfogande över och förvaltning av egendomen så ska alla delägare vara överens om vad som ska göras gällande egendomen. Lagen är dispositiv och kan avtalas bort, så det står er fritt att göra det. Ni kan alltså välja att upprätta ett samäganderättsavtal er emellan där ni anger villkoren för ägandet.

Avslutningsvis

Det framkommer inte heller om de inblandande är gifta eller om något av paren avser att bo som sambos i parhuset. Tänk på att i sådant fall kan även reglerna i äktenskapsbalken eller sambolagen bli tillämpliga.

Skulle ni gå in med olika stora summor vid byggnationen av parhuset kan det också vara smart att upprätta skuldebrev er emellan.

Jag rekommenderar er starkt att ta hjälp av jurist för att reda ut de juridiska frågeställningar ni har och kan komma att få vid husbygget samt för att få hjälp med att upprätta relevanta avtal. Ni kan boka en tid med Familjens jurist här för vidare hjälp.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.