Hej! När jag flyttade in i min lägenhet så fanns det persienner i alla fönster. Det är inte ovanligt att det blir 30-35 grader inomhus, om det är kanonväder ännu varmare. Det är inbyggda persienner som sitter inne i fönstret. Så vitt jag vet är det samma modell som sitter i samtliga lägenheter. I Hyreskontraktet står det dock att Hyresvärden inte ansvarar för Persienner som tidigare gäster satt in. Nu har en persienn i vardagsrummet / sovrummet gått sönder och den går inte att använda längre. Men hyresvärden säger att jag får stå för kostnaden själv. Är detta verkligen rimligt?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. För att besvara din fråga kommer jag främst använda mig av reglerna i 12 kap. jordabalken, även kallat “hyreslagen”.
Kort om avtalsfrihet
I Sverige gäller avtalsfrihet, vilket betyder att både fysiska- och juridiska personer i princip är fria att ingå avtal och utforma dessa så att de passar dem. Avtal behöver inte ha någon särskild form eller innehåll för att vara giltiga. Avtal ingås genom "anbud och accept" (1 kap. 1 § avtalslagen). Det innebär att den ena parten föreslår avtalsvillkor, och om den andra parten godkänner dem har ett avtal upprättats. Avtalsfriheten kan dock inskränkas om det finns speciallag på området, som till exempel hyreslagen.
Vem ansvarar för vad i en hyreslägenhet?
Hyresvärdens underhållsskyldighet
På tillträdesdagen ska bostaden vara i ett sådant skick som enligt den allmänna uppfattningen i orten är att anse som fullt brukbart för det avsedda ändamålet. (12 kap. 9 § jordabalken) Är det en bostad som hyrs ut ska den alltså vara i beboeligt och acceptabelt skick. Skicket ska upprätthållas av hyresvärden under hyrestiden (12 kap. 15 § jordabalken) Detta är alltså en underhållsskyldighet, något hyresvärden måste tillhandahålla hyresgästen. Har det i hyresavtalet avtalats om bättre skick än “fullt brukbart” är det det bättre skicket som ska upprätthållas under hyrestiden. I vissa speciella fall får man i hyresavtalet ha avtalat om ett sämre skick. (12 kap. 9 § andra stycket jordabalken)
Hyresgästens vårdplikt
Å andra sidan har hyresgästen också vissa skyldigheter för bostadens skick. Hyresgästen är skyldig att vårda bostaden den hyr. Hyresgästen är skyldig att ersätta all den skada som uppkommit genom hens “vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av annan som han inrymt i lägenheten eller som där utför arbete för hans räkning“ (12 kap. 24 § första stycket jordabalken) Det betyder att skador som hyresgästen själv orsakat, antingen direkt eller genom vårdslöshet, ska ersättas av hyresgästen själv. Hyresgästen har även ett visst ansvar för skador orsakade av personer som hyresgästen bjudit in i bostaden.
Vad är en acceptabel temperatur i lägenhet?
Under en normal sommar har Folkhälsomyndigheten utfärdat allmänna råd om temperaturer inomhus. Innertemperaturen bör inte vara högre än 26 grader celsius. Vid tillfälliga värmeböljor får man dock acceptera temperaturer upp till 28 grader celsius under kortare perioder.
Slutsats och rekommendation till dig
Utgångspunkten är att avtal ska hållas. Om det går att bevisa att det är hyresvärden som satt in persiennerna ska alltså hyresvärden sköta om dem, annars blir det du som får ansvara för att skaffa nya persienner. Hyresvärden har dock en skyldighet att hålla lägenheten i beboeligt och acceptabelt skick. Om inomhustemperaturen överskrider Folkhälsomyndighetens rekommendationer under en längre tid kan det alltså vara något som hyresvärden ändå måste se över. Min rekommendation till dig är att du bokar tid med en av Familjens Jurists duktiga jurister om du vill ha individuell rådgivning för hur du kan gå vidare med din hyreskonflikt.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.