Jag bor i ett villaområde och på denna, mitt emellan boningshuset och den allmänna vägen så finns det ett brunnslock (alltså ett intakt lock och inte en gallerbrunn) som leder ned till (vad jag tror) är en dagvattenledning. Marken kring detta brunnslock har fått sättningar och har sjunkit ned i vissa områden och man kan ofta höra ett skvalande ljud. Jag misstänker att dagvattenledningen har gått sönder och är exponerad vilket har orsakat sättningen och exponerat ledningen som gör att ljudet hörs. Vem är ansvarig för att laga detta, är det jag för att brunnslocket ligger på min tomt eller är det kommunen eftersom det är deras dagvattenledning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om vem som ansvarar för en dagvattenledning som ligger i anslutning till din fastighet. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om allmänna vattentjänster och plan- och bygglagen (PBL). Jag kommer sen förklara vad som gäller i din situation och jag avslutar med en rekommendation.
Ansvar för dagvatten
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller. Ansvaret för avvattning av mark och allmänna platser ligger på enskilda fastighetsägare och huvudmannen för den allmänna platsen. Olika aktörer kan alltså ha olika ansvar och detta är beroende av detaljplanläggningen.
I ett detaljplanelagt område ger huvudmannen för verksamhetsområdet ansvar för att ordna de allmänna vattentjänster som krävs för att ta hand om dagvattnet. I detta ansvar ingår att ordna de tekniska installationer som behövs.
Ansvaret för avvattningen ligger på de enskilda fastighetsägarna gällande avvattningen inom den egna fastigheten och på huvudmannen för de allmänna platserna inom området.
Enligt lagen om allmänna vattentjänster ansvarar kommunen för att ett område för vatten och avlopp inrättas och att en VA-huvudman ges ansvar för anläggningarnas byggande och underhåll samt att de enskilda fastigheterna ansluts. Kommunen kan ta ut avgift från de anslutna fastigheternas ägare (29 - 34 § lag om allmänna vattentjänster).
Kommunen preciserar ansvarsförhållandena i ett samlat dokument (23 § lag om allmänna vattentjänster).
Fastighetsägarens ansvar
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Inom ett område för dagvatten har den enskilda fastighetsägaren ansvar för sin fastighet och avvattningen av denna. Det innebär att den enskilda ser till att det dagvatten som inte kan infiltrera i marken avvattnas till en annan punkt (2 § lag om allmänna vattentjänster).
Den enskilda fastighetsägaren är också skyldig att vidta åtgärder inom fastigheten som krävs för att följa kommunens anvisningar (4 kap 14 § PBL).
Inom ett detaljplanelagt område kan den enskilda fastighetsägaren inte ges något ansvar utöver det som gäller avvattningen av den egna fastigheten. Om det krävs tekniska anläggningar eller installationer är det kommunen genom huvudmannen för VA i området som ansvarar för att dessa byggs och fungerar.
Om detaljplaneområdet ligger utanför ett verksamhetsområde regleras ansvarsförhållandena dock inte genom reglerna i lagen om allmänna vattentjänster. Då är det i stället miljöbalkens regler vilket ger den enskilda ansvar för vattenverksamheten på fastigheten.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var vem som ansvarar för dagvattensystemet. Svaret är att det beror på om brunnen är placerad inom ett verksamhetsområde för dagvatten inom ett detaljplanelagt område bör det finnas en huvudman som ansvarar.
Ansvarsförhållandena ska vara preciserade i ett samlat dokument - Allmänna bestämmelser om användande av allmänna vatten- och avloppsanläggningar (ABVA).
Jag rekommenderar dig att ta kontakt med din kommun för att undersöka vidare vad som gäller i din situation, eftersom det kan skilja sig åt. Jag misstänker dock att det inte är du som fastighetsägare utan din kommun som har ansvaret för brunnen och att ledningarna under fungerar.
Om du misstänker att kommunen missköter sitt ansvar kan du kontakta Länsstyrelsen eftersom Länsstyrelsen har ett tillsynsansvar över kommunen i dessa situationer.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.