Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem ansvarar för fuktskador i en bostadsrätt?

Vår bostadsrätt har fått två vattenskador. Det är konstaterat att den första kommit utifrån till följd av dålig avrinning och bristfällig till ingen dränering. Den andra har kommit till följd av en ombyggnation som föreningen godkände för ca 25 år sedan, som enligt en fackman nu utgör ett konstruktionsfel. Är det vi eller föreningen som ska ansvara för dessa fuktskador? 

Rådgivarens svar

2021-06-07

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för hur ansvaret ser ut vid fuktskador i bostadsrätter och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer främst att besvara frågan med hjälp av reglerna i bostadsrättslagen.

Vem är ansvarig för vad i en bostadsrätt?

Bostadsrättsföreningen är skyldig att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick i den mån ansvaret inte vilar på bostadsrättshavaren, vilket brukar kallas det yttre underhållet. (7 kap 4 § bostadsrättslagen) Bostadsrättshavaren ska däremot själv hålla lägenheten i gott skick, vilket brukar kallas det inre underhållet. Ett undantag är reparationer av ledningar för avlopp, vatten, värme, gas, elektricitet och ventilation som föreningen installerat och som tjänar flera lägenheter i huset. (7 kap 12 § bostadsrättslagen) Bostadsrättshavaren ansvarar dock även för dessa skador om de uppstått till följd av vårdslöshet från bostadsrättshavaren eller en gäst till denna. Speciella ansvarsbestämmelser kan även framgår av bostadsrättsföreningens stadgar. 

Fel i bostadsrätter till följd av tidigare renoveringar

Eftersom bostadsrätter är lös egendom tillämpas köplagen på fel i dessa. Säljaren ansvarar för fel som fanns i bostadsrätten vid tillträdesdagen, även om de visar sig först senare. (13 och 21 §§ köplagen) Enligt lagen föreligger det fel om varans art, mängd, kvalité och andra egenskaper inte överensstämmer med avtalet. (17 § köplagen). Köparen av lös egendom har en undersökningsplikt. (20 § köplagen) Köparen kan inte åberopa fel som hen borde ha upptäckt vid en undersökning. Om felet som dykt upp är av sådan karaktär att det fanns redan vid köpet men inte hade kunnat upptäckas vid undersökningen är det ett dolt fel. En köpare är skyldig att reklamera fel inom skälig tid från köpet, vilket ofta är inom 2 år. (32 § köplagen)  

Vem ansvarar för skadan?

Huvudregeln är alltså att bostadsrättshavaren ansvarar för det inre underhållet av lägenheten medan bostadsrättsföreningen ansvarar för det yttre underhållet samt ledningar och ventilation. 

Min rekommendation

Om det är föreningen eller ni som bostadsrättsinnehavare som ska ansvara för fuktskador beror alltså på skadans lokalisering och uppkomst. Om ni kan rikta några krav mot säljaren för den felaktiga renoveringen av vindsutrymmet beror på dels om det var den renoverande ägaren som sålde till er och dels hur länge ni haft bostadsrätten. Vanligtvis innebär båda dessa frågor svåra gränsdragningar. Vill ni ha individuella råd om just er bostadsrätt rekommenderar jag er därför att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.