Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem bekostar byte av avloppsrör i bostadsrätt?

 Hej! Det har uppstått en vattenskada under mitt badrumsgolv på grund av en trasig avloppstam. Min bostadsrättsförenings försäkringsbolag ska stå för reparation och återuppbyggnad av badrummet. Det visar sig att avloppsröret (så kallad ”avloppsgroda”) från duschavloppet till stammen är nästan genomrostat, och avloppsröret ligger djup nere i bjälklaget i betongen. Stadgarna säger att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för vattenlås m.m. i badrum samt för ”ledningar för vatten och avlopp till de delar dessa är åtkomliga inne i lägenheten och betjänar endast bostadsrättshavarens lägenhet”. Frågan gäller alltså underhållsreparation och inte skada. Vem bekostar bytet av avloppsrör?

Rådgivarens svar

2023-01-09

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Din fråga avser vad som gäller och vem som bär ansvaret när ett avloppsrör i en bostadsrätts badrum behöver bytas ut. Relevanta regler för situationen återfinns i bostadsrättslagen (1991:614). Till att börja med kommer jag att redogöra för vad som gäller generellt, och därefter kommer jag att applicera det på den situation du beskriver.

Underhållsansvar

Underhållsansvaret innebär att den som bär ansvaret för en viss åtgärd är skyldig att vidta reparationer och underhållsåtgärder som behövs och svara för kostnaderna för åtgärderna. Underhållsansvaret regleras av bestämmelserna i 7 kap. 2 §, 4 § och 12 § bostadsrättslagen i kombination med bostadsföreningens egna stadgar. Vid en eventuell skada eller vid reparationsbehov är det därför viktigt att kontrollera vad som står i stadgarna om ansvaret för olika typer av skador är särskilt reglerat eller inte, men bostadsrättslagen är tvingande till bostadsrättshavarens förmån vilket betyder att föreningen inte kan avvika från lagen på annat sätt än att föreningen tar på sig mer ansvar.

I normalfallet svarar föreningen för reparationsbehov och vattenskador som uppstår utanför och mellan lägenheter, medan bostadsrättshavaren svarar för skador och reparationer för det som uppstår inne i lägenheten. När det kommer till just badrum ses allt ovanför tätskiktet som tumregel tillhörande till bostadsrättshavaren. Exempelvis tillhör golvbrunn och vattenlås lägenheten, medan vattenledningarna tillhör föreningens yttre underhållsansvar. I 7:12 § 2st tydliggörs att bostadsrättshavaren inte bär ansvar för reparationer av avloppsledningar om det är föreningen som har försatt lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Bostadsrättshavaren svarar emellertid för vattenledningsskador om skadan uppkommit genom egen vårdslöshet eller försummelse. Betalnings- och underhållsansvaret kan därför skifta och det ska i så fall utredas av bostadsrättshavarens försäkringsbolag eller annars av bostadsrättsföreningens försäkringsbolag.

Din situation

I situationen du beskriver kan jag inte säga med säkerhet om en avloppsgroda i regel anses tillhöra bostadsrättshavarens eller föreningens underhållsansvar, men om det är så att avloppsledningen som kräver reparation delas med dina grannar så bör det troligtvis vara din bostadsrättsförening som är underhållsansvarig för denna reparation. När du diskuterar detta med din förening kan du hänvisa till 7:12 § 2st bostadsrättslagen. Skulle du hamna i tvist med din förening har du också möjlighet att ta hjälp av bostadsrättsnämnden som hjälper till i tvister mellan bostadsrättsförening och enskilda bostadsrättshavare. 

Hoppas det här besvarar din frågeställning! Är du i behov av ytterligare rådgivning så har Familjens Jurist kunniga jurister med expertkunskap i en rad olika områden, lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.