Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vem har ansvar för att åtgärda fönster i bostadsrätt?

Hej! Vår bostadsrättsförening beslutade för ett anta år sedan att byta till fasta fönster med dubbelglas. Det visar sig nu att dessa inte är täta och att det uppstår imma mellan rutorna. Nu anser styrelsen att det är vi som ansvarar för detta och själva ska bekosta en eventuell åtgärd. Kan det verkligen stämma?

Rådgivarens svar

2022-01-05

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer att gå igenom reglerna i Bostadsrättslagen (BRL) och vad dessa innebär i din situation och sedan avsluta med en rekommendation.

Vem ansvarar för vad?

Föreningens och bostadsrättshavarens ansvar regleras i 7 kap. Bostadsrättshavaren är ansvarig för att hålla lägenheten i gott skick enligt 7 kap 12 § BRL. Föreningen ansvarar enligt 7 kap 4 § BRL för att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick i den mån ansvaret inte ligger på bostadsrättshavaren. Huvudregeln är att bostadsrättshavaren ansvarar för lägenhetens inre medan föreningen ansvarar för alla ytor och utrymmen utanför lägenhetens gränser, t.ex. fasad eller gemensamma ledningar.

Byte av fönster ingår i sådant löpande underhåll som föreningen ska stå för. Eftersom fönster hör både till lägenhetens inre och yttre brukar dock ansvaret regleras närmre i föreningens stadgar. Det vanliga är att föreningen har huvudansvar för fönstren medan bostadsrättshavarna ansvarar för vissa inre delar som handtag, beslag och glasrutor.

Din situation

Eftersom du skriver att föreningen har beslutat om och genomfört fönsterbytet är det sannolikt att de även i ditt fall har huvudansvar för fönstren. Det kan vara värt att ta reda på om fler av de boende i föreningen upplevt samma problem sedan fönsterbytet. Om problemet med imman är ett resultat av fönsterbytet, som ju skett på föreningens initiativ, talar det för att föreningen ska ansvara för åtgärdandet.

Rekommendation

I första hand bör du kontrollera hur ansvaret för fönster regleras i föreningens stadgar. Föreningen ska även kunna förklara på vilket sätt stadgarna ger stöd för deras ståndpunkt. Om ni inte kan komma överens kan du vända dig till Bostadsrättsnämnden som gör opartiska bedömningar i bostadsrättsfrågor. Du kan även boka tid med en jurist hos Familjens jurist för att få hjälp med hur du ska gå vidare.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.