En ny medlem tillträder sin bostadsrätt samma dag som vi har årsstämma. Kan medlemmen då deltaga? Eller bör den tidigare ägaren deltaga?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Jag kommer att redogöra kort för vad som allmänt gäller för bostadsrätt och årsstämma. Efter det kommer jag att ge en rekommendation utifrån din fråga.
Allmänt om bostadsrätt
Regler om årsstämma finns i bostadsrättslagen. Enligt 1 kap. 1 § bostadsrättslagen utgör en bostadsrättsförening en ekonomisk förening. Det följer av 1 kap. 3 § bostadsrättslagen att det endast är föreningens medlemmar som får förvärva en lägenhet i föreningen och har då s.k bostadsrätt i föreningen. Med bostadsrätt menas inte bara en rätt att använda lägenheten, utan även en rätt som följer av medlemskapet i föreningen, såsom rösträtt vid årsstämma.
Överlåtelse av bostadsrätt
När en bostadsrätt överlåts till en ny ägare ska denne godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen. Om den nya ägaren godkänns blir hen medlem och kan utöva sin bostadsrätt, vilket följer av 6 kap. 1 § bostadsrättslagen.
Den tidigare ägarens anses utträda ur bostadsrättsföreningen när överlåtelsen har skett. Regeln motiveras av att det ligger i bostadsföreningens intresse att medlemmarna är bostadsrättshavare. Det här innebär att när den nya ägaren antas som medlem i bostadsrättsföreningen så utträder den gamle ägaren automatisk.
Årsstämma
Bestämmelser om årsstämma, eller föreningsstämma, finns i bostadsrättslagen och i lag om ekonomiska föreningar (EFL). Enligt 6 kap. 2 § EFL har en medlem i föreningen rätt att närvara, yttra sig och rösta vid stämman. Föreningsstämman är en enskild sammankomst, vilket innebär att föreningens styrelse kan bestämma att medlemmar inte får närvara vid stämman. Styrelsen kan enhälligt godkänna att en icke-medlem får närvara enligt 6 kap. 8 § st. 1 EFL. Det är även möjligt att reglera i stadgarna att en icke-medlem får närvara, enligt 6 kap. 8 § st. 2 EFL.
Sammanfattning och rekommendation
När en bostadsrätt övergår från den tidigare ägaren till den nuvarande så innebär det att den tidigare ägaren utträder som medlem ur bostadsrättsföreningen. Det betyder att hen generellt sett inte har rätt att närvara vid årsstämman, om inget annat bestäms av styrelsen eller stadgarna. Däremot har den nya ägaren rätt att, såsom medlem i bostadsrättsföreningen, delta vid stämman. Det här kan motiveras av att den ligger i både bostadsrättsföreningens och den nya ägarens intresse att endast den som innehar bostadsrätten ska få vara med på stämman.
För att besvara din fråga bör alltså den nya medlemmen delta vid årsstämman, även om hen tillträder på stämmodagen. Om styrelsen finner det enhälligt lämpligt, eller om det regleras i stadgarna, så kan den tidigare ägaren också delta.
Jag hoppas att mitt svar gav vägledning i din fråga! Familjens Jurist har lång och bred erfarenhet inom bostadsrättsjuridik, och du är alltid varmt välkommen att kontakta oss om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.