Hej! 2014 köpte jag min bostadsrätt. I avtalet står att säljaren garanterar att bostadsrätten på tillträdesdagen inte är pantsatt m.m. Hösten 2021 skulle min sambo köpa in sig i lägenheten och vi skulle ta ett gemensamt lån för att renovera. Tyvärr fick vi ej ta lån då bostadsrätten är pantsatt från åren innan köpet. Kan jag begära skadestånd för detta? Vem är ansvarig för detta? Är det säljaren? Mäklaren? Banken? Jag har försökt få kontakt med diverse inblandade men alla hänvisar till en annan part.
Hej, tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen.
Din fråga rör ett så kallat rättsligt fel i köp av bostad. Jag kommer börja med att gå igenom de relevanta reglerna som finns i jordabalken - JB. Sedan kommer jag redogöra för vilka åtgärder som kan bli möjliga att vidta och gentemot vem.
Säljaren måste upplysa om pantsättningar
Först och främst finns en regel som gör säljaren skyldig att upplysa köparen om att en fastighet som säljs är pantsatt. Du som köpare har alltså inte någon skyldighet att inför ett köp undersöka om det kan finnas pantsättningar (4 kap 16 § JB).
Vad gäller i ditt fall?
Säljaren har gjort fel i att inte upplysa dig om pantsättningarna. Det är alltså gentemot säljaren du kan vända dig med krav på ersättning.
Jag rekommenderar dig att du i första hand vänder dig till säljaren och ber om ersättning motsvarande de pantsatta beloppen. I andra hand kan det bli aktuellt att vända sig till domstolen.
En viktig sak att ha i åtanke är att du som köpare har tio år på dig att åberopa ett fel. Preskriptionstiden gör att det kan vara viktigt att inte vänta med att väcka talan om säljaren inte går dina krav till mötes och du vill ha ersättning. Dessutom finns en annan regel som stadgar att ett fel måste åberopas inom skälig tid efter du har märkt det. Vad som anses vara skälig tid varierar men bör åtminstone vara någon eller några månader efter att banken gjort dig uppmärksam på pantsättningarna (4 kap 19 b § JB).
Om du behöver vidare hjälp med ditt ärende rekommenderar jag dig att du bokar tid med någon av våra kunniga jurister. Att hantera en tvist om felansvar efter så lång tid kan vara komplicerat. Jag hoppas att du fått svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.