Jag och min fru äger idag gemensamt en bostad(villa). Vi funderar på att lägga om våra bolån för bättre ränta men har insett att min fru inte är kreditvärdig på grund av nystartat aktiebolag. Det vi funderar på då är om endast jag själv står på det eventuellt nya bolånet, behöver vi skriva något avtal sinsemellan eller det omfattas av giftorätten? Något annat vi behöver tänka på för framtiden?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Nedan redogör jag för reglerna i Äktenskapsbalken (ÄktB) och avslutar med en rekommendation utifrån din situation.
Om ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas genom bodelning. I bodelningen ska giftorättsgods ingå, vilket är all egendom som inte är enskild egendom, se 7 kap 1 & 2 §§ ÄktB. Enskild egendom är t ex sådant som en make fått i gåva eller genom arv med villkor att egendomen ska vara mottagarens enskilda eller egendom som är enskild enligt äktenskapsförord.
Vid bodelningen beräknas först makarnas andelar i boet. Vid beräkningen görs avräkning för vardera makes skulder enligt 11 kap 2 § ÄktB. Detta kallas skuldtäckning och innebär att vardera make har rätt till en så stor del av giftorättsgodset att det täcker dennes skulder. Därefter läggs värdet av vardera makes giftorättsgods ihop och delas lika mellan makarna.
Skuldtäckning enligt ovan innebär alltså att skulden minskar det totala värdet av giftorättsgodset, även om skulden bara är den ena makens. Regeln gäller bara skulder som är hänförliga till giftorättsgods, t.ex. ett lån för att betala en gemensam bostad. Om den ena maken istället har skulder som är hänförliga till enskild egendom ska dessa som huvudregel inte täckas med giftorättsgods.
För att reglera en skuld inom ett äktenskap kan man även skriva ett skuldebrev. Tänk dock på att skuldebrev preskriberas efter tio år om inget preskriptionsavbrott görs. (2 § preskriptionslagen) Man behöver därför se till att göra preskriptionsavbrott med jämna mellanrum, t.ex. genom skriftlig underrättelse eller genom att en del av skulden betalas ( 5 § preskriptionslagen).
Om du ensamt står på lånet för ert hus och huset är giftorättsgods ska skulden från lånet vid en eventuell upplösning av äktenskapet täckas av giftorättsgods. På så vis påverkas inte resultatet av en bodelning av att du står ensam på lånet, så länge ert hus är giftorättsgods.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ni vill upprätta ett skuldebrev kan ni göra det i vår onlinetjänst här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.