Bästa familjens Jurist Min 82 årige far bodde sedan 2002 med sin fru, men blev särbo 2020, och flyttade då till samma ort som barn och barnbarn. Han planerar att bo där under 2 år, till yngsta barnbarnet gått ut gymnasiet, och barn och barnbarn flyttat. Han har sedan minst 2002 haft en bostadsrätt som övernattningslägenhet, som använts när han arbetade i stan, samt som övernattning då och då. Under de två år som han planerar bo kvar på sin nuvarande ort vill han hyra ut sin bostadsrätt/övernattningslägenhet i andra hand .Han planerar att flytta permanent till sin bostadsrätt/övernattningslägenhet om ca två år, när barn och barnbarn flyttar från den ort han nu bor på. Är detta en giltig omständighet att beviljas tillstånd av styrelsen för uthyrning i andra hand?
Fråga två Han fick tillstånd av styrelsen att hyra ut under 6 månader, med dessa skäl, men missade att ansöka om förlängning, så han har nu av misstag gjort sig skyldig till olovlig uthyrning under 9 månader. Är denna olovliga uthyrning skäl att styrelsen nekar tillstånd för uthyrning i andra hand?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Bostadsrättslagen (BrL).
Upplåtelse av bostadsrätt
Precis som du har nämnt så får bostadsrättshavaren upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens samtycke, BrL 7 kap. 10 §. Det som vanligtvis brukar anses som giltiga skäl för att styrelsen ska godkänna uthyrningen är:
- Samboende på prov
- Studier eller arbete på annan ort under en tid
- Sjukdom eller särskilda familjeförhållanden (ex ta hand om sjuk släkting)
- Längre utlandsvistelse
- Uthyrning till närstående
- I väntan på försäljning
Dessa är endast exempel, därmed kan det finnas ytterligare skäl som gör att styrelsen godkänner uthyrningen.
Styrelsen nekar uthyrningen
Skulle det vara så att styrelsen nekar ansökan om uthyrning kan bostadsrätthavaren vända sig till hyresnämnden och få sin ansökan prövade där i stället, vilken styrelsen måste rätta sig efter. Tillstånd lämnas endast om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke, BrL 7 kap. 11 §. Enbart bostadsrättshavarens vilja att tillgodogöra sig hyra för lägenheten anses däremot inte var ett godtagbart skäl.
Olovlig uthyrning
Det är upp till styrelsen att först avgöra om den otillåtna uthyrning ska vara skäl att neka andrahandsuthyrningen. Därefter kan bostadsrättsinnehavaren, som nämnts ovan, ansöka om ett beslut av hyresnämnden. Typiskt sett skulle ev. en grund för att neka andrahandsuthyrningen i detta fall vara att bostadsrättsinnehavaren har tidigare olovligt hyrt ut bostadsrätten i andra hand, vilket är en grund för förverkande av bostadsrätten, BrL 7 kap. 18 § punkt 2.
Din situation och rekommendation
Fråga 1: Vanligtvis är din fars skäl för att hyra ut bostadsrätten inte ett giltigt skäl för ett godkännande av styrelsen i bostadsrättsförening, men som sagt, det är upp till styrelsen vare sig de godkänner eller nekar en ansökan om detta.
Fråga 2: Eftersom en olovlig uthyrning av en bostadsrätt klassificeras som en förverkningsgrund av bostadsrätten så kan det vara ett giltigt skäl för både styrelsen, och därefter hyresnämnden, att neka en ny ansökan om andrahandsuthyrning. Det är dock inte helt fastställt i lagen om detta är en giltig grund för att neka en ny ansökan. Därför rekommenderar jag att din far ansöker om uthyrningen hos styrelsen och vid ett ev. avslag skickar in en ansökan till hyresnämnden.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.