Om man har delad vårdnad men barnet (8 år) är skrivet hos mig (mamman), och har aldrig riktigt haft en bra relation till pappan. Är varannan vecka boende helt plötsligt det bästa för barnet då? Pappan har börjat kräva detta nu, men då han inte ens sköt sina varannan helger under ca. 3 år sen skilsmässan anser jag att det inte är det bästa för vår dotter att helt plötsligt bli uppryckt från sin trygghet för att han helt plötsligt vill det. Vi bor även med ca 2 mil ifrån varandra, då han valt att bosätta sig i annan stad.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om ändring av boende och om pappan till barnet kan kräva att barnet ska bo hos honom varannan vecka. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Föräldrabalken (FB), förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.
Barnets boende
När två föräldrar inte bor tillsammans men har gemensam vårdnad om ett barn kan barnet bo hos en av föräldrarna eller hos båda. Beslut om barnets boende kan tas på två sätt. Det första alternativet är att föräldrarna avtalar om barnets boende. Ett sådant avtal måste vara skriftligt upprättat och ha godkänts av socialnämnden för att vara giltigt, 6 kap. 14 a § st. 2 FB.
Det andra alternativet är att domstolen kan besluta om barnets boende. Om föräldrarna inte kan enas på egen hand kan domstolen besluta om vem som barnet ska bo hos, 6 kap. 14 a § st. 1 FB.
Det avgörande för frågan om vart barnet ska bo, är vad som är bäst för barnet, 6 kap. 2 a § FB. Både domstolen och socialnämnden ska alltså fatta sina beslut baserat på principen om barnets bästa.
Bedömning av barnets bästa
Vad som anses vara barnets bästa avgörs i varje enskilt fall utifrån en bedömning av de individuella förhållandena. Bedömningen ska bygga på kunskap och beprövad erfarenhet i kombination med att barnet självt får komma till tals. Domstolen och socialnämnden ska ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta för att bedöma barnets bästa. Det krävs alltså en helhetsbedömning. De faktorer som har betydelse är bland annat barnets relation till båda föräldrarna, risken att barnet far illa, barnets egen inställning och föräldrarnas lämplighet som vårdnadshavare, boföräldrar och umgängesföräldrar.
En bedömning av barnets bästa måste alltså göras i varje enskilt fall. Det är inte möjligt att besvara frågor om boende utan att ha gjort en sådan individuell prövning där samtliga omständigheter beaktas.
Din situation
Jag förstår det som att ert barn har bott hos dig under flera år och att pappan nu vill att barnet ska bo hos er varannan vecka. Sammanfattningsvis kan pappan till barnet begära om ändring av barnets boende. Ni kan avtala om boendet men utifrån din fråga verkar det som om ni kanske inte kommer överens. I de fallet kan det vara så att pappan väcker talan i domstol för att barnet ska bo växelvist hos er. Domstolen kommer då att bedöma vad som är bäst för ert barn utifrån alla relevanta omständigheter som gäller i just er situation. Domstolen kommer bland annat ta hänsyn till att barnet bott hos dig länge, vikten av en god relation till båda föräldrarna, avståndet mellan er så att ett växelvist boende kan fungera väl samt alla andra omständigheter som kan vara av vikt.
Rekommendation
Ditt barns boende kan förändras till växelvist boende om ni avtalar om det eller om domstolen beslutar det. Det går tyvärr inte att svara på frågan om vad som är bäst för ert barn i er situation eftersom det krävs en grundlig bedömning av samtliga omständigheter. Min rekommendation är att du pratar med barnets pappa och försöker lösa situationen på bästa sätt för ert barn. Om det inte är möjligt skulle du eller han kunna väcka talan i domstol för att pröva frågan om boende.
Vill du få ett mer exakt svar på din fråga kan det vara bra att boka tid med en av våra jurister, som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation. Du kan boka en tid med en jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.