Mina föräldrar vill ge bort guld som gåva till mig och min syster. Är det något de/vi behöver beakta förutom att det upprättas ett gåvobrev?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om gåva till barn. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken (ÄktB) och i ärvdabalken (ÄB). Sedan kommer jag att förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Gåva av lös egendom
Beroende på vad som ges bort i gåva kan det vara obligatorisk att upprätta ett gåvobrev. Vid gåvor av exempelvis fastigheter och bostadsrätter är det obligatoriskt att upprätta gåvobrev. Det krävs dock inte gåvobrev för att gåvor av lös egendom ska anses vara giltiga. Lös egendom är exempelvis pengar och smycken. Även om det inte är obligatoriskt att upprätta ett gåvobrev är det ändå att rekommendera. Gåvobrevet fungerar som bevis för att gåvan har getts och är därmed ett bevis på ägande till egendomen. I gåvobrevet bör det finnas uppgifter om gåvogivaren och gåvomottagaren, exempelvis namn och personnummer. Även parternas adresser bör anges. Vad som ges i gåva bör även beskrivas tydligt. Gåvobrevet bör slutligen skrivas under, även namnförtydliganden samt ort och datum kan vara bra att ange. Det är även bra att upprätta gåvobrevet i fler exemplar så att både gåvogivaren och gåvomottagaren får varsitt.
I gåvobrevet kan även gåvogivaren förskriva olika villkor för gåvan. Exempelvis kan det föreskrivas att gåvan ska vara enskild egendom. Då kommer egendomen inte ingå i en eventuell bodelning (7 kap. 2 § ÄktB och 10 kap. 1 § ÄktB). Gåvobrevet kan även föreskriva att gåvan inte ska räknas som förskott på arv (se nedan).
Arvsrättsliga konsekvenser
En gåva till en bröstarvinge, exempelvis gåvogivarens barn, presumeras utgöra förskott på arv. Då kommer gåvan att avräknas från arvet efter gåvogivaren. Undantaget till detta är om det föreskrivits att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv eller om detta utifrån omständigheterna måste antas ha varit avsett (6 kap. 1 § ÄB).
En gåva som getts under den avlidnes livstid kan vara att likställa med ett testamente. Om gåvan då inskränker på en bröstarvinges laglott, vilket är hälften av arvslotten, kan gåvomottagaren bli återbäringsskyldig. Det förstärkta laglottsskyddet blir aktuellt om gåvogivaren vid gåvotillfället var nära döden eller trodde sig vara nära döden alternativt behållit den huvudsakliga nyttan av egendomen (7 kap. 1 § ÄB och 7 kap. 4 § ÄB).
Gåva ur giftorättsgods
Om ena maken utan den andra makens samtycke inom tre år från talan om äktenskapsskillnad i inte obetydlig omfattning genom gåva minskat sitt giftorättsgods blir vederlagsregeln tillämplig. Då ska ska den andra makens andel vid bodelningen beräknas som om gåvans värde hade ingått i den förstnämnda makens giftorättsgods. Dennes del i det sammanlagda giftorättsgodset ska minskas i motsvarande mån (11 kap. 4 § ÄktB). För att undvika problem med vederlagsregeln kan den andra maken skriftligen ge sitt samtycke i gåvobrevet.
Din situation
Vid gåva av lös egendom, exempelvis guld, finns det inget krav på att upprätta gåvobrev. Däremot är det att rekommendera eftersom det fungerar som ett bevis för att gåvan har skett och att du och din syster är ägare till guldet. Gåvobrevet bör innehålla de uppgifter som anges ovan. Gåvobrevet kan även innehålla villkor om att guldet ska vara din och sin systers enskilda egendom. Då kommer guldet inte ingå i en eventuell framtida bodelning. Det kan även föreskrivas att gåvan av guldet inte ska utgöra förskott på arv.
En gåva till en bröstarvinge, vilket du och din syster är, presumeras utgöra förskott på arv. Detta innebär att gåvan av guldet kommer avräknas på arvet efter era föräldrar. Undantaget är om det i exempelvis gåvobrevet föreskrivs att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv eller om det framkommer av omständigheterna. Det förstärkta laglottsskyddet är endast tillämpligt under särskilda omständigheter och blir aktuellt om ni har fler syskon vars laglotter inskränkts av gåvan.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var vad ni bör beakta vid gåvan. Sammantaget bör ni beakta att gåvobrevet bör innehålla vissa uppgifter samt att ni kan införa villkor i gåvobrevet. Ni bör även vara medvetna om eventuell arvsrättsliga konsekvenser.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten, där kan ni bland annat upprätta gåvobrev!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.